Srbija će biti najbolja u Evropi do kraja godine: Završena posebna sednica Vlade Srbije, Vučić se obratio javnosti

02.11.2020

13:42 >> 18:21

0

Sednica je počela danas oko 13 sati u Palati Srbija

Srbija će biti najbolja u Evropi do kraja godine: Završena posebna sednica Vlade Srbije, Vučić se obratio javnosti
Copyright TANJUG /RADE PRELIC

Posebna sednica Vlada Srbije, posvećena Kosovu i Metohiji i BDP-u, kojoj prisustvuje i predsednik Aleksandar Vučić, počela je danas oko 13 sati u Palati „Srbija“.

Sednici prisustvuju i predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić i guvernerka NBS Jorgovanka Tabaković.

TANJUG /RADE PRELIC

Nakon sednice, javnosti se obraćaju predsednik Vučić, premijerka Ana Brnabić i predsednik parlamenta Ivica Dačić.

– Razgovarali smo danas o ključnim pitanjima za budućnost zemlje, o tri teme. Izvestio sam Vladu o toku pregovora, zatim smo razgovarali o bruto domaćem proizvodu i kako da utičemo na njegov rast, što bi se odrazilo na životni standard građana, i naravno, kovid 19. Kada je reč o broju zaraženih, on je danas manji, ali je procenat zaraženih veliki – rekao je Vučić na početku obraćanja.

Čestitao je članovima Vlade na izboru i izvestio ih da Srbija ne može da prihvati da predstavnici privremenih prištinskih institucija ne ispune svoje obaveze  iz prethodno potpisanih sporazuma.

Youtube printscreen

To nas dovodi u ne laku situaciju, oni ne žele kompromis, sve što žele je takozvano međusobno priznanje. Govorili smo o realizaciji projekata na KiM. Što se tiče druge važne teme, to su uglavnom za ljude pozitivne vesti, a mi nismo zadovoljni i hoćemo da bude još bolje. U trećem kvartalu smo imali rast od 11 odsto u odnosu na drugi kvartal. Imali smo rast od -1,3 odsto u odnosu na kvartal prošle godine, što je najbolje mesto u Evropi. Ne znam kako će se godina konačno završiti, ali uprkos užasno teškom trećem i četvrtom kvartalu zbog koronavirusa, mi smo se danas dogovorili da završavamo gasovod, moramo da ubrzamo eksproprijaciju na putu Preljina-Požega, na moravskom koridoru, i tu moraju da se istaknu Ministarstvo za saobraćaj, infrastrukturu i Ministarstvo za energetiku. Očekujemo da budemo najbolji u Evropi i na kraju godine. To su odlične vesti, ali želimo da budemo još bolji – poručio je Vučić.

Prema projekciji MMF-a u naredne tri godine, Srbija će imati ukupan rast od 10,2 odsto, Severna Makedonija 4,3 Albanija 3,8…

– Moramo mnogo da radimo i zato nam je potrebno da ne zatvaramo ekonomiju i zato sam molio i predsednicu Vlade, doktora Kona i sve u štabu da ne zatvaramo ugostiteljstvo. Ako nije moguće, zatvaraćemo, ali svaki dinar za te ljude je potreban – poručio je predsednik Srbije.

Vučić o Bajdenu

Kada je reč o predstojećim izborima u SAD i uticaju na Srbiju, predsednik Vučić je ocenio da nisu idealne stvari po nas ni u Evropi ni u svetu.

– Za nas ostaju važni američki izbori, na kojima je favorit Džozef Bajden, sa kojim imam lično dobre odnose, ali ta politika nije naklonjena Srbiji. Pobeda Trampa bi bilo nešto lakše za Srbiju – ocenio je Vučić.

Youtube printscreen

On je podsetio da je danas učestvovao na forumu mladih lidera u regionu.

– Danas smo imali razgovore koji su spas za region, sa Ramom i Zaevim. Očekujte do 10. novembra prelazak granica bez PCR testova i sa ličnom kartom da se ulazi u te dve zemlje – poručio je predsednik Srbije.

Kada je reč o “Krušiku”, izveštaji će tek da stignu povodom smrti jedne osobe i povreda dva radnika.

– Uveren sam da će odgovornost biti utvrđena i izražavam saučešće porodici nastradalog radnika – rekao je Vučić.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike