Tači želi u kućni pritvor u Sloveniji?

12.07.2021

08:16 >> 10:24

0

Tači je još u decembru prošle godine tražio da ga uslovno puste na slobodu

Tači želi u kućni pritvor u Sloveniji?
Copyright Profimedia

Bivši predsednik privremenih institucija u prištini Hašim Tači, koji se nalazi u pritvoru u Hagu gde mu se sudi za ratne zločine, želi da mu se omogući da bude prebačen u kućni pritvor u Sloveniji.

To prenosi slovenački portal “Necenzurisano”, pozivajući se na nekoliko izvora iz Slovenije i inostranstva, dok su iz Specijalnog suda odbili da komentarišu situaciju.

Pročitajte još

Prema dokumentima koje je objavio portal, Tači je još u decembru prošle godine tražio da ga uslovno puste na slobodu i složio se da bude u kućnom pritvoru tokom suđenja u trećoj zemlji koja se ne graniči sa Kosovom.

Iako se u sudskom dokumentu ne navodi na koju je zemlju mislio, slovenački portal piše da je Tačijev prvi izbor Slovenija.

Kako se navodi, Tači je pokušao da ispita tu mogućnost kroz različite kanale u slovenačkoj vladi, koji bi trebalo da daju garancije da Tači neće napustiti teritoriju Slovenije tokom suđenja.

U Hagu nisu odgovorili ni na pitanje da li je Slovenija već dala sudu te garancije, a odgovor nisu dali ni u slovenačkom Ministarstvu spoljnih poslova.

U dokumentu u koji je portal imao uvid, vidi se da je sud u januaru odbio Tačijev zahtev za uslovno otpuštanje, uz obrazloženje da bi on to mogao da iskoristi za beg, budući da mnoge zemlje nemaju sporazum o ekstradiciji sa Prištinom.

Takođe, sud strahuje i da bi Tači mogao da vrši uticaj na svedoke, i da bi to mogao da radi i iz kućnog pritvora u nekoj trećoj zemlji.

Ipak, krajem aprila nemački sudija Kai Ambos, podseća “Necenzurisano”, istakao je u odvojenom mišljenju da bi senat sudija trebalo ozbiljno da razmotri Tačijev zahtev, ukoliko dobije ponudu treće zemlje uz jake garancije.

Ambos je istakao da bi takva ponuda bila snažan argument, kao i da je Tači ubeđen da će moći da omogući stalnu dozvolu za boravak treće zemlje.

Portal navodi da se mišljenje nemačkog sudije poklopilo sa vremenom kada je Tači navodno kontaktirao sa slovenačkim vlastima.

Dodaje se i da sud kontroliše postojanje mogućih uslova za Tačijevo puštanje na uslovnu slobodu svaka dva meseca.

Tačijev advokat Gregori Kiho, poznat po zastupanju Ante Gotovine, nije želeo da komentariše informacije.

Portal navodi da je Tači, nekadašnji lider takozvane Oslobodilačke vojske Kosova, dosta vremena provodio u Sloveniji, tačnije na Bledu, gde je kratko vreme devedesetih godina bilo njegovo političko uporište.

Kako se navodi, on ima dobre kontakte u Sloveniji, pre svega sa aktuelnim premijerom Janezom Janšom, koji ga je privatno posetio u Prištini 2011. godine, kada mu je Tači dao plaketu za dugogodišnju podršku kosovskim Albancima.

Isto tako, tokom prve Janšine vlade “Telekom Slovenije” postao je većinski vlasnik telekomunikacionog operatera “Ipko”.

Telekom je kasnije podneo tužbu za odštetu od 48 miliona evra protiv bivših rukovodilaca kompanije zbog navodne štete u sporazumu, koji su takođe istraživali krivični istražitelji, a spor je okončan prošle godine vansudskom nagodbom vrednom nešto manje od tri miliona eva.

Portal pretpostavlja da će predsednik Srbije Aleksandar Vučić imati ključnu reč o odluci o puštanju Tačija, a kako se navodi, slovenačka vlada je obavestila vlasti u Beogradu o Tačijevoj ponudi pre izvesnog vremena.

Pročitajte još

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike