Suđenje puno nelogičnosti vraća se na početak: Sekretarica Olivera Ivanovića prvo pomagač, a sad ubica

26.11.2020

09:16 >> 11:54

0

Najnovijom optužnicom su obuhvaćene još dve neidentifikovane osobe, koje se navode kao učesnici

Suđenje puno nelogičnosti vraća se na početak: Sekretarica Olivera Ivanovića prvo pomagač, a sad ubica
Copyright Profimedia

Suđenje za ubistvo Olivera Ivanović vraća se na početak, a nova, treća po redu optužnica donosi brojne nelogičnosti.

Na sledećem ročištu 4. decembra suđenje se vraća na početak. Posle tri godine nekakvog sudskog postupka dolazimo do početka gde se osumnjičeni ponovo izjašnjavaju o krivici. Zato se pitamo šta je bilo sa prethodnim postupcima – ocenjuje Ksenija Božović iz Građanske inicijative “Sloboda, demokratija, pravda”.

Prema prvobitnoj optužnici za atentat na Olivera Ivanovića, njegova sekretarica i bliska saradnica Silvana Arsović bila je učesnik kriminalne grupe, dok je sada osumnjičena kao direktni učesnik ubistva bez ijednog dokaza, podseća Ksenija Božović.

I Jovana Filipović, advokat odbrane Silvane Arsović, ističe mnogobrojne nelogičnosti nove optužnice, a kao prvu nejasnoću navodi ukidanje člana 33 koji se odnosi na pomoć u izvršenju krivičnog dela koji je zamenio član 89 koji “kaže” da su osumnjičeni počinili krivično delo – teškog ubistva.

– To se pre svega odnosi na Nedeljka Spasojevića, Marka Rošića, Radeta Basaru i Silvanu Arsović koji su ranije “tretirani” kao pomagači, dok im se sada stavlja na teret da su, iako za to nema nikakvih dokaza, direktni izvršioci krivičnog dela – navodi Filipovićeva.

Kako dodaje, sledeća nelogičnost je ta što se njima stavlja na teret da su počinili i krivično delo zloupotrebe službenog položaja, iako oni nisu osobe koje su bile na određenom službenom položaju.

Specijalno tužilaštvo ovom, trećom po redu optužnicom nije praktično ispunilo zahtev Apelacionog suda koji je naložio da se ona dopuni ili uredi, pre svega u pogledu tačnog vremena i izvršenja krivičnog dela, odnosno osoba koje su izvršile krivično delo, kao i sredstva kojim je zločin počinjen.

Novom optužnicom naloženo je da se osumnjičenima, Nedeljku Spasojeviću, Marku Rošiću i Radetu Basari koji se nalaze u pritvoru (prva dvojica od 23. novembra 2018, a treći od 16. oktobra 2019), produži mera pritvora, a ostalim osumnjičenima, Žarku Jovanoviću, Dragiši Markoviću i Silvani Arsović, mera policijskog javljanja zameni merom kućnog pritvora. Najnovijom optužnicom su obuhvaćene još dve neidentifikovane osobe, koje se navode kao učesnici.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike