Šta Srbija može da očekuje nakon izbora Armina Lašeta za lidera CDU?

17.01.2021

07:10 >> 07:16

0

Predsednik Srbije je u odličnim odnosima sa Lašetom, kojeg je posetio pre dve i po godine u Dizeldorfu

Šta Srbija može da očekuje nakon izbora Armina Lašeta za lidera CDU?
Copyright Tanjug/Michael Kappeler/dpa via AP

Hrišćansko-demokratska unija (CDU) nemačke kancelarke Angele Merkel dobila je novog šefa -Armina Lašeta, aktuelnog premijera pokrajine Severna Rajna – Vestfalija.

Čestitke ovim povodom uputio je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

-Od srca Vam češtitam i želim sve najbolje! Nastavljamo da se oslanjamo na čvrsto partnerstvo za Nemačkom i CDU. Srdačan pozdrav!, naveo je Vučić na Tviteru.

Inače, predsednik Srbije je u odličnim odnosima sa Lašetom, kojeg je posetio pre dve i po godine u Dizeldorfu, kada je premijeru nemačke pokrajine Severna Rajna Vestfalija prognozirao da će biti naslednik Angele Merkel.

Tada je Vučić skrenuo pažnju na značaj Lašeta u nemačkoj politici, nazivajući ga “džokerom” Merkelove za teške slučajeve, pratiocem njene politike, koji bi jednog dana mogao biti njen naslednik na mestu šefa CDU, što je sada i postao.

Predsednik pokrajinske vlade Severna Rajna Vestfalija Armin Lašet pozvao je, posle sastanka sa Aleksandrom Vučićem, privrednike iz tog dela Nemačke da ulažu u Srbiji.

predsednik.rs

-Imali smo jako dobre, otvorene razgovore. Govorili smo o privrednoj i političkoj situaciji u Srbiji i pristupu Srbije EU, koje, kako je naglasio, svi želimo, rekao je tada Lašet.

Lašet je podržao Srbiju na njenom evropskom putu uz ocenu da kancelarka Nemačke Angela Merkel izuzetno ceni sve reforme koje se u Srbiji sprovode.

-Nemačke kompanije koje ulažu u Srbiju su od najvećeg kvaliteta, podvukao je Lašet.

Prilikom susreta u Dizeldorfu 15. maja 2018. godine, Lašet je na Tviter nalogu svog kabineta, na srpskom napisao “dobrodošli gospodine predsedniče”, a zatim i na nemačkom da je primio predsednika Srbije u u sedištu pokrajinske vlade, sa kojim je, nakon upisivanja u Knjigu gostiju, razgovarao o Evropi i ekonomskoj saradnji.

Bez sumnje se može očekivati da se odlična saradnja sa vladajućom strankom u Nemačkoj, nastavi i sada, sa Lašetom na njenom čelu, kao i između dve države, jer bi on trebalo da bude i kandidat za kancelara.

Novi predsednik Hrišćansko demokratske Unije, koju je 16 godina predvodila kancelarka Angela Merkel, Armin Lašet važi za političara, koji nije pragmatičar, i koji će nastaviti politiku Angele Merkel.

Lašet je sa 18 godina, krajem 1970-ih, ušao u CDU.

Tanjug/AP Photo/Markus Schreiber

Počeo je kao lokalni političar u rodnom Ahenu, a sredinom 1990. ušao je u poslaničke klupe u Bundestag, nakon toga u klupe Evropskog parlamenta, da bi se 2005. vratio u nemačku politiku.

Tako je postao prvi ministar integracije u pokrajini Severne Rajne Vestfalije, gde se zalagao za postizanje rezultata uspešnom integracijom stranaca.

Tanjug/Odd Andersen/Pool via AP

Od 27. juna 2017. je guverner pokrajine.

Nakon što je 10. februara prošle godine Anegret Kramp-Karenbauer najavila da želi da podnese ostavku na mesto šef CDU Lašet je 25. februara saopštio da će se kandidovati, zajedno sa ministrom zdravlja Jensom Španom, koji bi preuzeo dužnost potpredsednika.

Bivši ambasador Srbije u Berlinu Milovan Božinović izjavio je da je pobeda Armina Lašeta za predsednika CDU očekivana, ali, kako kaže, nije siguran da će on biti i kandidat za kancelara.

-Što se Srbije tiče, mi ne treba da očekujemo velike promene, naročito ako Lašet bude kancelar. On je pristojan čovek, blage naravi, nesklon ekstremima, otvoren je za dijalog, ali politike velikih država će se teško menjati, rekao je Božinović za Tanjug.

Ako bi Lašet bio kancelar, on bi, kaže Božinović, sa Džozefom Bajdenom, predsednikom SAD, našao mnogo zajedničkih elemenata.

-Što se tiče privredne saradnje sa nama, ona će se razvijati, ali kada je reč o problemima, onda treba da računamo da će savezništvo Nemačke i SAD u tom slučaju biti vrlo očigledno, dodao je on.

Izbor Lašeta pokazuje iskreno opredeljenje CDU za snažniju EU

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović, učestvujući na digitalnom partijskom kongresu Hrišćansko-demokratske unije (CDU), vladajuće nemačke partije, čestitala je Arminu Lašetu izbor za novog šefa te stranke.

Joksimović je, u čestitki, izjavila da izbor Lašeta pokazuje iskreno opredeljenje članova CDU za snažniju EU, za stabilnost i preuzimanje dodatne odgovornosti za oblikovanje Evrope u vreme posle pandemije kovid-19, za otporniju i inkluzivniju Uniju.

Takođe, izrazila je nadu da će Zapadni Balkan i politika proširenja EU i dalje biti jedna od najvažnijih za revitalizovanje same Unije.

U odgovoru CDU istaknuto je da je Zapadni Balkan definitivno važan deo revitalizovane Evrope, a na srpskom jeziku dodato: “Puno pozdrava iz Berlina!”, saopšteno je iz kabineta ministra za evropske integracije za Tanjug.

Da će novoizabrani lider CDU Armin Lašet pratiti politiku Angele Merkel i na spoljnopolitičkom i na unutrašnjem planu, te da što se tiče Srbije ne treba očekivati nikakva nova iznenađenja – ni dobra ni loša, smatra u izjavi za Tanjug i bivši ambasador Srbije u Berlinu i profesor na Fakultetu političkih nauka Ivo Visković.

Međutim, naglašava Visković, ipak je novoizabrani lider CDU, kada je reč o odnosima prema nama, najskloniji u odnosu na kandidate koji su bili u trci za novog šefa te stranke.

-Lašet će pratiti politiku Merkelove, tako što će više voditi računa o onima koji su na marginama društva i u tom smislu neće biti zaokretanja CDU ponovo ka desnici. Ostaće CDU vezan za centar i pokušaće čak da ide još levije od centra, objašnjava Visković i dodaje da je novi lider CDU okrenut prema nekoj vrsti socijalne pravde ili socijalne tržišne privrede kako to Nemci nazivaju.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike