Selaković o dijalogu Beograda i Prištine: "Srbija neće biti posramljena i ponižena"

16.07.2021

13:12

0

Autor: M. I.

Ako neko očekuje od Srbije da prizna nezavisnost, I govori da je to jedina svrha pregovora, onda taj laže, kazao je Selaković

Selaković o dijalogu Beograda i Prištine: "Srbija neće biti posramljena i ponižena"
Copyright Tanjug/Rade Prelić

Ako neko očekuje od Srbije da prizna nezavisnost tzv. Kosova i govori da je to jedina svrha pregovora – taj ne govori istinu, istakao je danas ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković u Beču.

– Neće toga biti na taj način, niti na način na koji će Srbija biti posramljena i ponižena – rekao je Selaković na pres konferenciji sa minstrom spoljnih poslova Austrije, na pitanje novinarke austrijske novinske agencije šta je za njega kompromisno rešenje za Kosovo.

pročitajte još:

– Rekli ste da Srbija ne priznaje KiM kakvo jeste. Problem je što ima različitih viđenja različitih zemalja šta je KiM – dodao je Selaković.

Kako kaže, Austrija je priznala tzv. Kosovo, ali u EU je i dalje pet članica koje ne priznaju Kosovo kao državu, već pokrajinu Srbije, kao što je u Ustavu Srbije.

Takođe, dodao je da ima mnogo zemalja u međunarodnoj zajednici koje podržavaju Srbiju.

Zbog svega toga se, dodaje, i vode pregovori.

– Znam da postoje zemlje koje pokušavaju da pokažu da se radi o potpuno jedinstvenom slučaju. Zabranjeno je sada da se govori o rešenjima koje se tiče promena granica. A nije bilo zabranjeno da se razgovara o promeni granica 2008. kada su zemlje priznale otcepljenje Kosova u Srbiji – ukazao je Selaković.

On je poručio da je interes Beograda da očuva dijalog, da se implementiraju svi dogovori postignute u tom procesu.

Ponovio je da je Beograd primenio sve dogovoreno, a Priština ni dan danas nije samo jednu stvar na koju je obavezna – formiranje Zajednice srpskih opština.

– Priština to odbija već 3.009 dana od sporazuma. Osnovno pravo u međunarodnoj zajednici je da ono što je dogovoreno mora biti primenjeno. Mi i dalje verujemo da moramo da pregovaramo, da tražimo kompromis. Jednostranost nije i ne može biti osnovno pravo međunarodnih odnosa – ukazao je Selaković.

On je istakao da je dijalog najbolji način da se pronađe kompromis.

– Ako neko očekuje od Srbije da prizna nezavisnost, I govori da je to jedina svrha pregovora, onda taj laže. Neće toga biti na taj način, niti na način na koji će Srbija biti posramljena I ponižena – rekao je Selaković.

pročitajte još:

On je ukazao I da je KiM veoma važno za Srbiju, sve građane, da i dalje više od 100.000 Srba žive na KiM.

– Oni su živa bića koja imaju pravo na dobru budućnost, a nemaju je trenutno. Ono što nam treba je razumevanje – rekao je Selaković I zahvalio se austrijskom kolegi na podršci procesu dijaloga I Vašingtonskom sporazumu.

– Ako ima drugi način za postizanje kompromisa, osim dijaloga, recite mi, ali ga ja ne vidim – rekao je Selaković.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike