Rokade i nova lica: Ko će sve ući u Nemanjinu 11?

08.10.2020

09:28 >> 09:34

0

U timu koji će predvoditi Ana Brnabić biće značajnih iznenađenja i svežih lica

Rokade i nova lica: Ko će sve ući u Nemanjinu 11?
vlada srbije logo1 - Copyright foto: 24sedam/ Goran Sivački

Datumi završetka formiranja novih institucija još nisu detaljno utvrđeni, ali bi, prema jednoj od opcija, izbor predsednika parlamenta mogao da se nađe na dnevnom redu Skupštine u sredu, 14. oktobra, a već dva dana kasnije, u petak, poslanici bi mogli da glasaju i za izbor nove vlade.

Kako tvrde izvori „Novosti“, u timu koji će predvoditi Ana Brnabić biće značajnih iznenađenja i svežih lica, a gotovo je izvesno da će dva nova ministarstva – resor za ljudska prava, ravnopravnost polova i društveni dijalog i resor za brigu o porodici, deci i demografiju – voditi kadrovi koji do sada nisu bili u ministarskim foteljama.

Za poziciju portfelja ljudskih prava pominje se Milan Antonijević iz Fondacije za otvoreno društvo, ali i Suzana Paunović, koja vodi Kancelariju za ljudska prava, i Brankica Janković, poverenik za ravnopravnost polova. Za ministarstvo za brigu o porodici konkurišu zamenica direktora Instituta „Batut“ Darija Kisić Tepavčević i poslanica SNS-a Marija Obradović.

TANJUG / VLADA REPUBLIKE SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIC

U novoj vladi ostaće najverovatnije Siniša Mali, Branislav Nedimović, Nebojša Stefanović i Zorana Mihajlović. Najizvesnije je da će Mali zadržati resor finansija, a moguće je da će dobiti i kabinet potpredsednika Vlade. Nedimović ostaje u poljoprivredi, dok za Stefanovića još nije sigurno da li će nastaviti da vodi MUP ili će preuzeti odbranu. Još je neizvesno i da li će Mihajlovićeva zadržati građevinarstvo, saobraćaj i infrastrukturu ili će preuzeti energetiku, koju trenutno vodi Antić.

Lider SPS-a Ivica Dačić je poručio da su socijalisti u više navrata predočili da su spremni da nastave saradnju s vladajućom koalicijom, ali da u konsultacijama s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem nije bilo reči o personalnim rešenjima unutar nove vlade.

Potpredsednica Vlade Mihajlovićeva je rekla da očekuje da će vrh naprednjaka uskoro raspravljati o sastavu nove vlade.

Izborom Aleksandra Šapića, lidera SPAS-a, za predsednika Opštine Novi Beograd, delimično je razrešena dilema hoće li i on biti jedan od ministara.

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević izjavio je da ne razmišlja o tome da li će ostati na toj funkciji i biti u novoj vladi, uz napomenu da svakog ko bude na čelu tog resora očekuje mnogo posla u nastavku reformi obrazovanja.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike