Risto Jovanović se oglasio iz pritvora: Uputio poruku zvaničnicima Crne Gore

01.07.2021

19:01

0

Autor: A.S.

Ranije danas, njegova advokatica je uputila žalbu na odluku o pritvoru

Risto Jovanović se oglasio iz pritvora: Uputio poruku zvaničnicima Crne Gore
Copyright Risto Jovanović/Printscreen/Youtube/Kosovoonline

Podgoričanin, Risto Jovanović koji je u ponedeljak uhapšen na Gazimestanu, oglasio se iz zatvora u Kosovskoj Mitrovici.

Naime, Jovanoviću je juče produžen pritvor na 30 dana, a njemu se na teret stavlja širenje nacionalne i verske mržnje i netrpeljivosti.

Iz zatvora, on se pisanom porukom obratio Milivoju Brkoviću Brdži, Andriji Mandiću i Milanu Kneževiću.

– Volim vas. Vi ste moja radost, ja sam vaša snaga. Hristos vaskrese – napisao je Jovanović, prenosi Borba.

Podsetimo, Risto Jovanović je uhapšen nakon što je mirno protestvovao zbog pretresanja monahinje od strane tzv. kosovske policije tokom proslave Vidovdana na Gazimestanu.

Ranije danas, njegova advokatica, Jovana Filipović je potvrdila da je uputila žalbu na odluku Osnovnog suda u Prištini, Apelacionom sudu u ovom gradu.

Pročitajte još:

Ona ističe da je žalba uložena iz opreza kako rešenje o pritvoru ne bi bilo pravosnažno.

– Ristu Jovanoviću je određena mera pritvora, iako ne postoji apsolutno nijedan dokaz koji bi potvrdio navode tužilaštva. Nadam se da će Apelacioni sud, za razliku od prvostepenog, nakon ocene žalbe i spisa predmeta doneti odluku da se Jovanović brani sa slobode – rekla je Filipovićeva, prenose Novosti.

Ona ukazuje i da je rešenje o određivanju pritvora Jovanoviću primila samo na albanskom jeziku, ali da je sudija na kraju ročišta u sredu istakla da će rešenje biti dostavljeno i na srpskom. Ukoliko bude potrebno, sudu će stići dopuna žalbe.

Filipovićeva ukazuje da se ponovo pokazalo da je sud pristrasan kada se osobe srpske nacionalnosti optužuju za širenje mržnje:

– Jovanović je optužen zbog toga što je pevao pesmu “Vidovdan” koja nema nikakve veze sa dešavanjima posle 1999. i koja ima veze sa Kosovskim bojem 1389. godine. Veličao je te junake u pesmi, veličao tri prsta koji predstavljaju Oca, Sina i Svetoga duha i branio je monahinju koju su grubo pretresali pripadnici kosovske policije. Određena mu je mera pritvora bez zakonskih uslova, a zbog neregularnog prevoda, što smo videli u toku ročišta.

Jovanoviću je pripisano i da je vikao i “Ubij Šiptara”, što je on negirao.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike