Rasim Ljajić posle 20 godina više nije u Vladi

26.10.2020

15:46 >> 11:01

0

On je nedavno potvrdio da neće biti ministar i izjavio: Dušebrižnici mi broje dane

Rasim Ljajić posle 20 godina više nije u Vladi
Copyright Foto: Antonio Ahel/ATAImages

Mandatarka za sastav nove Vlade Srbije otkrila je imena svog kabineta, a ono što su mnogo verovatno primetili je da, pored novih imena, među ministrima nema Rasima Ljajića, lidera SDPS-a, koji je čak 20 godina sedeo u ministarskoj fotelji.

Na njegovo mesto  ministra trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije dolazi Tatjana Matić.

Ljajić već mesecima najavljuje da neće biti u novoj Vladi Srbiji, odnosno da posle 20 godina napušta ministarsku poziciju.

Kako je objasnio, dva su razloga za to:

– Postoji više razloga, a dva su ključna. Prvi je činjenica da sam još pre dve godine to najavio i nekoliko puta posle toga ponovio. Drugi razlog su učestale optužbe mojih političkih oponenata i ovdašnje opozicije da sam u svakoj vladi i da sam večiti ministar – rekao je Ljajić pre oko dva meseca.

On je naveo da je jedan od retkih ministara koji je izašao iz Vlade, a da nije oteran, koji se ministarskog mesta odrekao bez ikakve afere.

– Dušebrižnici su čak izbrojali i koliko sam dana proveo u Vladi. A ja sam jedan od retkih ministara koji je izašao iz Vlade a da nije oteran, koji se odrekao ministarskog mesta bez ikakve afere, i napustio poziciju uprkos dosad najboljim rezultatima koje smo ostvarili na poslednjim izborima, posebno u Sandžaku. Svi ti kritizeri svesno zaboravljaju da sam u ovoj zemlji radio najteže poslove koje su drugi izbegavali da rade, kao što su Hag, Kosovo, jug Srbije, i nigde suštinski nisam napravio nijednu veliku grešku. Ispade da je glavni problem u zemlji to što sam ja član skoro svih vlada od 2000. godine – rekao je Ljajić.

Kada je reč o tome čime će se baviti u budućnosti, Ljajić je rekao kako ima mnogo planova, a posebno će se posvetiti jačanju stranke i razvoju njene infrastrukture.

Prvi put postao ministar 2000. godine


ATA Images/Antonio Ahel

Prvi put je postao savezni ministar za nacionalne manjine tadašnje SRJ 2000. godine, bio je ministar rada i socijalne politike u drugoj vladi Vojislava Koštunice, lidera DSS-a, a isti posao obavljao je i kada je premijer bio Mirko Cvetković i kada su većinu činile demokrate.

Na izborima 2012. njegova stranka je nastupala na listi Demokratske stranke, ali je prilikom formiranja Vlade podržao koaliciju SNS-SPS-URS i postao potpredsednik Vlade i ministar unutrašnje i spoljne trgovine i telekomunikacija. Na izborima 2014. i 2016. godine SDPS je nastupio u koaliciji sa SNS-om.

Aprila 2014. godine izabran je za potpredsednika Vlade i ministra za trgovinu, turizam i telekomunikacije. Na toj funkciji je ostao i nakon izbora održanih u aprilu 2016, a iste funkcije zadržao je i u novoj Vladi Srbije na čijem čelu je, od 29. juna 2017, Ana Brnabić.

Nisu ga pratili skandali

ATA Images/Antonio Ahel

Rasim Ljajić je bio i predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa Haškim tribunalom. Iako je godinama bio zadužen za saradnju s Hagom, očekivalo se da će na sebe navući gnev velikog dela javnosti, ali to se nije dogodilo. Čak je i više šputa proglašavan od strane medija za ličnost godine.

Nedeljnik “Vreme” ga je proglasio ličnošću godine 2004. godine, a 2007.  je istraživanje “Glasa javnosti”  pokazalo da je u kategoriji “najpozitivnija ličnost” pobedio ministar rada i predsednik Nacionalnog saveta za saradnju s Hagom Rasim Ljajić.

On je 2005. godine nagrađen nagradom “Najevropljanin”, u oblasti politike, koju dodeljuje Evropski pokret u Srbiji. Tada je bio ministar za ljudska i manjinska prava Srbije i Crne Gore.

– Celokupnim ponašanjem, kulturom dijaloga i racionalnim stavom Ljajić je, bez sumnje, zaslužio ovu titulu – zaključio je psiholog Žarko Trebješanin. – Ne eksponira se kao njegove kolege, radi delikatne poslove koje drugi izbegavaju, i s dostojanstvom obavlja posao. Umereno i lepo odgovara na kritike  – rekao je on, i dodao da je Ljajić, načinom borbe za ugled Srbije u svetu, postavio viši standard u kulturi dijaloga u Srbiji.

Marketinški stručnjak Cvijetin Milivojević je tada rekao: – Ljajić je uspeo da izgradi identitet koji političari, i iz vlasti i iz opozicije, uvažavaju. Predstavlja državnu politiku na pravi način, tolerantan je, ozbiljan funkcioner, a istovremeno je u vrlo nezahvalnoj poziciji.

Ono što je zanimljivo pomenuti jeste i osnivački kongres SDPS-a 2009. godine.  Mnogi se sećaju govora lidera Srpskog pokreta obnove (SPO) Vuka Draškovića, koji je rekao da je u državi sve više ugroženih ljudi koji Ljajića prepoznaju kao čoveka koji može da im pomogne. I svi oni kažu samo jedno: “Rasime, spasi me!” – odzvanjao je Sava centrom Draškovićev poklič.

Radio kao novinar

Rasim Ljajić je rođen 1964. godine u Novom Pazaru.

U rodnom gradu završio osnovnu školu i gimnaziju, da bi potom završio Medicinski fakultet u Sarajevu.

Od 1989. do 2000. godine radio je kao novinar za više dnevnih i nedeljnih časopisa u bivšoj SFRJ. Pisao je kolumne za sarajevski časopis „Muslimanski glas“ i prištinski „Zeri“.

Na studijama je igrom slučaja sreo Aliju Izetbegovića, osnivača i tadašnjeg predsednika Stranke demokratske akcije (SDA) koji mu je tražio da u Sandžaku formira SDA. Ljajić u tome nije uspeo, ali je našao pravog čoveka koji može da obavi taj posao – Sulejmana Ugljanina.

U politiku je zvanično ušao 1990. godine, kada je izabran je za sekretara Stranke demokratske akcije Sandžaka. Od 1994. godine predsednik je Koalicije Sandžak, koja je 2000. godine preimenovana u Sandžačku demokratsku partiju. U decembru 2009. godine osnovao je Socijaldemokratsku partiju Srbije, čiji je predsednik.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike