Priština lobira za nova priznanja, predsednik Vučić poručuje: Odrešili su ruke Srbiji

19.08.2021

12:47

0

Predsednik Srbije rekao je da Priština zahtevima za priznanje nezavisnosti tzv. Kosova, krši Vašingtonski sporazum

Priština lobira za nova priznanja, predsednik Vučić poručuje: Odrešili su ruke Srbiji
Copyright Aleksandar Vučić, Tanjug/Sava Radovanović

Kako se bliže lokalni izbori na Kosovu, to su prištinske vlasti sve aktivnije u pridobijanju biračkog tela, lobiranjem za nezavisnost.

Ministar odbrane privremenih prištinskih institucija Armend Mehaj zamolio je kolege iz Ukrajine, Gruzije i Azerbejdžana da iskoriste autoritet i utiču na vlade i donosioce odluka u svojim zemljama kako bi one što pre priznale Kosovo.

pročitajte još

Mehaj je na Fejsbuku napisao da se sastao sa ministrima odbrane Ukrajine, Gruzije, Azerbejdžana i Libije, na radnom ručku čiji je domaćin bio ministar odbrane Turske Hulusi Akar, a kome je prisustvovao i načelnik Generalštaba Turske general-major Jašar Guler.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da Priština zahtevima za priznanje nezavisnosti tzv. Kosova, krši Vašingtonski sporazum, te da su time Srbiji odrešili ruke i ukazali pravac kojim treba da ide.

-Video sam poslednje zahteve ministra odbrane u Prištini koji kaže da je tražio od Gruzije, Ukrajine, Azerbejdžana i još nekih priznanje nezavisnog Kosova. Dobro je da su nas obavestili o tom pitanju, hvala im na tome, rekao je Vučić novinarima u Brusu.

On je istakao da to predstavlja kršenje Vašingtonskog sporazuma, ali je zahvalio Prištini što je Srbiji odrešila ruke, dodajući da taj sporazum ionako važi do septembra.

-Tako da su nam ukazali pravac kojim treba da idemo i mi ćemo svoj posao da radimo, poručio je Vučić, dodajući i da razume da su Albanci nervozni, jer im stvari ne idu kako misle.

pročitajte još

On je na pitanje novinara kako vidi jedinstvene političke nastupe albanskih stranaka u srpskim sredinama pred lokalne izbore na KiM rekao da je njihov posao da se ujedinjavaju.

-Neka se ujedinjavaju, to je njihov posao. Mi izlazimo ujedinjeno, jer oni koji nisu ujedinjeni i nisu iza Srpske liste teško će dobiti poverenje naroda, rekao je Vučić dodajući da se poverenje dobija na osnovu zajedništva i jedinstva, a ne na osnovu rušenja, kao i da to čuva naš identitet i opstanak na KiM.

Istovremeno, prištinske institucije iako deklarativno učestvuju u dijalogu sa Beogradom, svakodnevno, zapravo, rade protiv njega.

Vlada predvođena premijerom Aljbinom Kurtijem potpisala je u aprilu memorandum o saradnji sa Grupom za Balkan i norveškom ambasadom radi uključivanja stručnjaka u proces dijaloga sa Beogradom, ali nema informacija o tome da li je grupa od šest članova do sada radila na nekim dokumentima ili davala savete na ovu temu, piše Reporteri.

Za prištinski portal iz Grupe za Balkan, organizacije koja je predložila imena stručnjaka kažu da blisko sarađuju sa prištinskom vladom, ali da ne mogu da daju detalje oko toga, te da sve ide dinamikom koju je odredio potpredsednik vlade Besnik Bisljimi.

Civilno društvo, inače, kritikuje Vladu zbog nedostatka transparentnosti u dijalogu sa Beogradom, smatrajući da je potrebno bolje izveštavati o toku razgovora.

Instalirajte iOS ili android aplikaciju – 24sedam

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike