Preživela dva logora, sa 11 godina postala skojevka, sada ponovo uplovila u političke vode: Smilja Tišma, najstarija poslanica

22.10.2020

13:32 >> 14:34

0

Tišma je izabrana za poslanicu na listi Socijalistička partija Srbije - Jedinstvena Srbija, iako zvanično nije član nijedne stranke

Preživela dva logora, sa 11 godina postala skojevka, sada ponovo uplovila u političke vode: Smilja Tišma, najstarija poslanica
Copyright foto: 24sedam/ Goran Sivački

– Cenjena gospodo, narodni poslanici…, otvorila je današnju konstitutivnu sednicu Smilja Tišma (91), najstariji poslanik u Skupštini.

Vitalna, bez straha od korone, s maskom na licu, žena koja je preživela dva logora, svojom vitalnošću osvojila je poslanike, izazivajući dužno poštovanje.

Tišma je izabrana za poslanicu na listi” Socijalistička partija Srbije – Jedinstvena Srbija”, iako zvanično nije član nijedne stranke.

Smilja Tišma, youtube printscreen

– Bila sam na mnogo kongresa, omladinskih i partijskih. Mnoge sam sednice vodila, partijske i sindikalne, sa više od 2.000 ljudi, pa zašto ne i sednicu Skupštine Srbije? To nije problem – rekla je Smilja Tišma, kada joj je ponuđeno da predsedava konstitutivnoj sednici do izbora lidera SPS-a Ivice Dačia za predsednika najvišeg zakonodavnog tela.

Nije sigurna koliko godina zapravo ima, jer su je komšije i prijatelji uveravali da je rođena 1931. ili 1932. godine. Ona veruje i da je koju godinu mlađa. jer ima beskrajnu energiju, kao i veliko životno i radno iskustvo.

Kaže da je bila član Komunističke partije. kao i sadašnji ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

– On je bio pionir kad sam ja bila na važnim funkcijama. Ja sam rano stasala, sa 11 godina sam postala skojevac, a sada su me nagovorili, nakon toliko godina, da ponovo uplovim u političke vode – objašnjava Tišma, ne precizirajući ko ju je tačno nagovorio.

Rođena je u Zapadnoj Slavoniji, i kao dete, zajedno sa bratom i dve sestre, preživela je dva logora za vreme Drugog svetskog rata.

Posle strahota koje je preživela u Jasenovcu, Staroj Gradiški, Sisku, Jastrebarskom, spaljene kuće, Tišma je došla u Beograd i tu se školovala. Završila je Pravni fakultet i ceo radni vek je provela u saveznom minustarstvu za rad.

Pre četrnaest godina je otišla u penziju.

Tvrdi i da se ne boji korone.

– Ne plašim se da mogu da se zarazim, stavim masku i idem napolje – rekla je Tišma.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike