Predsednik Srbije poručio iz Istanbula: Važno je da imamo odlične odnose sa Turskom

25.09.2020

09:09 >> 10:29

0

Autor: M. I.

Vučić je podsetio da je Turska blizu Srbije i da ima veliki uticaj u našem regionu

Predsednik Srbije poručio iz Istanbula: Važno je da imamo odlične odnose sa Turskom
Copyright Printscreen/Youtube, Al Jazeera Balkans

Za Srbiju je važno da ima odlične odnose i komunikaciju sa Turskom, jer je reč o jednoj od sve važnijih sila u svetu, izjavio je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučic uoči sastanka sa turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom u Istanbulu

Vučić je istakao da će do tet-a-tet susreta doći na poziv turskog kolege, te da će teme sastanka biti sva goruća pitanja, kao i ekonomske teme, odnosi u Mediteranu, ali svakako i sporazum potpisan u Vašingtonu.

– Često se viđamo i važno je za Srbiju da ima dobru, odličnu komunikaciju sa Turskom. To je jedna od najvažnijih regionalnih sila u svetu, ali i jedna od sila koja je sve važnija u svetskim okvirima, a njihov demografski, ekonomski, kulturni i svaki drugi potencijal je ogroman – rekao je Vučić za TV Pink.

Podsetio je da je Turska blizu Srbije, ima veliki uticaj u našem regionu, zbog čcega je važno da postoje odlični odnosi.

– Trudimo se da, uprkos razlikama po pitanju KiM, sačuvamo najbliže prijateljske odnose sa Turskom i da ih unapređujemo – rekao je Vučić i istakao da od 1920-ih godina, kada je sa Kemalom Ataturkom uspostavljen, činilo se tada, trajni mir, uvek važno da sa Turcima imamo dobre odnose.

– Ne postoji nijedan razlog da bismo mi želeli da imamo lošije odnose – dodao je.

Istakao je da će se razgovarati o o svim gorućim ptianjaima, a da je on pripremio ekonomske teme, te da će zamoliti turskog kolegu za podršku za jednu industrijsku zonu u Sbriji, budućoi da postoje turske kompanije zaineteresovane da je razvijaju, ali je potrebna i podrška predsednika.

Tema razgovora biće i Vašingtonski sporazum.

– Svakako je turska strana zainteresovana za više tema. Ne bi želeli da neke druge zemlje uzmu Srbiju kao štit u brobi protiv Turske. Za nas je važno da se trudimo i pokušamo da čuvajući mir i stabilnost, sačuvamo najbolje odnose sa prijateljima – rekao je Vučić.

Dodao je da će se razgovarati i o situaciji u Mediteranu, o odnosima sa Grčkom i drugim zemljama, a da će on sam predsedniku Turske ukazati na značaj rezolucija Saveta bezbednosti UN, 478 i 1244 i da je važno da se stvari rešavaju dijalogom.

– Kada vidite kako Erdogan razgovara sa mnogo moćnijim zemljama, važno je da ljudi razujemo da mi imamo poštovanje turskog predsednika i države. Trudiću se da tu vrstu odnosa zadržimo u interesu Srbije – rekao je Vučić.

Dodao je da turske kompanije već posluju u Srbiji, da su pomogli brojnim lokalnim samoupravama da zaposle ljude, jer “šta bi Vladičin Ham da nemamo Teklas”.

– Nemamo prava da se igramo rata i dečjih igara, već da razmišljamo kako Srbija da ide dalje – dodao je Vučić.

Vlada po meri naroda, a ne stranaca

Nova vlada biće po meri naroda i u njoj će biti dosta novih ljudi, izjavio je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

On je istakao da se srpska vlada sada ne kroji po meri Brisela, Berlina, Vašingtona i drugih gradova, kako je to bilo za vreme bivše vlasti, kada su vladu pravili tajkunu i ambasadori stranih zemalja.

Jedan deo njih iz inostranstva ima svoje želje ko da ne bude, ali i koga bi više voleli da vide u vladi, kaže Vučić i dodaje da im uvek na to odgovori na pravi način.

– Obično ima kažem koga bih ja voleo da vidim u njihovim vladama, pitam ih uvek je l to tako i kod vas. Kada dođu sa nekim genljalim predlozima, ja ih pitam uvek da li to ima u još nekoj zemlji EU. Oni kažu da nema, ali zato što što nismo još u EU, ali da je to dobro za nas. Kada to uradite u prvoj zemlji u EU onda to možete da uradite i kod nas – kazao je Vučić.

Prvi put prosek plate u Srbiji viši od 511 evra

Vučić je izjavio danas da sa ponosom građanima može da kaže da je prosečna plata u julu, u sred pandemije virusa korona, u našoj zemlji iznosila više od 60.000 dinara i da je po prvi put prešla 511 evra.

– To je najviše u regionu Zapadnog Balkana, a kada sam postao predsednik vlade delili smo treće mesto po proseku plate sa Severnom Makednonijom i ispred nas su bili Crna Gora i BiH – rekao je Vučić.

Nema sumnje da bi Brisel voleo pobedu Bajdena

Predsednik Srbije je danas rekao da nema sumnju u to da bi Brisel voleo pobedu Dzoa Bajdena na predsedničkim izborima u SAD, ali je dodao da ta pobeda ne bi značila da će Beograd popustiti pritiscima u vezi sa kosovskim pitanjem.

Na konstataciju novinara da se u medijima može čuti da Brisel i Priština prave “tajmaut” u dijalogu do izbora u SAD i moguće pobede Dzoa Bajdena, Vučić je rekao da, ako posmatra iz perspektive Srbije, može da postavi pitanje – “da, i šta onda”.

– Nemam nikakve sumnje da bi Brisel voleo pobedu Bajdena i šta onda? Onda ćete da pritisnete Srbiju i kažete da ste ujedinjeni u najžešćem pritisku na Srbiju, da Srbija mora da uradi to. Mi kažemo da, hoćemo, moramo, možemo, ali nešto. A to što želite od Srbije nije sigurno da možemo i hoćemo. I šta ćemo onda – pita Vučić.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike