Završena sednica predsedništva SNS, predlog predsednika Aleksandra Vučića o novom mandataru jednoglasno prihvaćen

05.10.2020

14:54 >> 17:44

0

Nakon sednice predsedništva, Vučić će se obratiti građanima u Palati Srbija

Završena sednica predsedništva SNS, predlog predsednika Aleksandra Vučića o novom mandataru jednoglasno prihvaćen
Copyright Foto 24sedam

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić večeras će saopštiti ime mandatara za sastav buduće Vlade Srbije, kao i kakvu politiku on kao predsednik očekuje da će vlada voditi.

Zasad nije poznato ko će biti koalicioni partneri SNS u toj vladi.

Šef države je ranije najavljivao više opcija, vladu SNS sa manjinama, koaliciju sa SPS-om, koaliciju sa SPAS-om, kao i koncentracionu vladu, ali je u međuvremenu, čini se, prva najmanje verovatna, a sa poslednjom se najmanje spekuliše.

Foto 24sedam

Vučićevom obraćanju u Palati Srbija, prethodi sednica Predsedništva SNS. U intervjuu za austrijske medije tokom vikenda Vučić je rekao da će preporučiti značajnije promene nego što se očekuje.

Izboru vlade prethodiće svakako izbor skupštinskog rukovodstva, što se očekuje ove sedmice, a time se stiču uslovi i da se izabere kabinet novog premijera, što će se, najverovatnije, dogoditi iduće sedmice, čime će biti zaokružen izborni poroces, započet 21. juna, kada je, na parlamentarnim izborima, SNS osvojila više nego ubedljivu većinu.

Odmah po formiranju, novu Vladu Srbije, ali i poslanike sačekaće pune ruke posla, budući da su neke teme već najavljene, a pojedine se već podrazumevaju, kao što su rasprava o budžetu za narednu godinu i nastavak procesa evropskih integracija.

Nedavno je i sam Vučić najavio da će se, čim bude fomirana nova vlada i skupština počne da radi u punom kapacitetu, pred poslanicima naći tema Kosova i Metohije.

Pred državom su i izazovi pandemije korona virusa koja je u toku, a možda će se pred novom većinom naći i promena Ustava.

Tanjug printscreen

Predsednik SNS-a Aleksandar Vučić stigao je u sedište stranke oko 16.45.

Uoči zasedanja, lider naprednjaka Aleksandar Vučić poručio je da u SNS postoje osobe koje misle da imaju zakupljenu ministarsku fotelju.

– Bilo je mnogo korupcije i mnogi su loše radili ili uopšte nisu radili. Zbog toga ću preporučiti značajnije promene nego što se očekuje, što će moći da se vidi, naveo je Vučić.

U centralu naprednjaka stigli su i premijerka Ana Brnabić, ministri u dosadašnjem sazivu vlade Siniša Mali, Zlatibor Lončar, Zorana Mihajlović, Nela Kuburović…

Takođe su došli i Maja Gojković, Marko Ðurić, Aleksandar Martinović, Vladimir Orlić, Irena Vujović…

Ispred centrale naprednjaka je veliki broj medijskih ekipa, ali niko od pristiglih funkcionera nije se obratio medijima.

Sastanak iza zatvorenih vrata je počeo.

Sednica predsedništva SNS završena je nešto malo posle 18 časova.

Ministar finansija Siniša Mali saopštio je nakon sednice Predsedništva SNS da je predlog predsednika Srbije Aleksandra Vučića o novom mandataru jednoglasno prihvaćen.

“Poseban naglasak je na ekonomiji i borbi protiv korone. Prioriteti su rast penzija, rast plata i zdravstvena zaštita”, rekao je Mali.

On je dodao da se niko u stranci nije srodio sa foteljom i da je njegov jedini glavni cilj da građanima bude bolje.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike