Pomoć građanima KiM - nezaposlenima po 200, deci po 100 evra: Predsednik Vučić se sastao sa Srbima sa KiM

26.02.2021

06:20 >> 13:20

0

Najavljujući sastanak pre nekoliko dana, Vučić je rekao da će na njemu biti razmatrana aktuelna politička situacija na KiM posle izbora

Pomoć građanima KiM - nezaposlenima po 200, deci po 100 evra: Predsednik Vučić se sastao sa Srbima sa KiM
Copyright TANJUG/ TARA RADOVANOVIC

Predsednik Aleksandar Vučić sastao se danas u Kuršumliji sa političkim i institucionalnim predstavnicima Srba sa Kosova i Metohije, sa kojima će razmotriti aktuelnu političku situaciju na Kosmetu.

Prvo se obratio Goran Rakić.

-Pobeda na izborima je dokaz srpske sloge. Mnogi nisu uspeli da razbiju naše jedinstvo. Zamolili smo predsednika da što češće imamo ovakve sastanke. Tu pupčanu vrpcu niko ne može da preseče. Tražili smo puno infrastrukturnih ulaganja, rekao je Rakić koji se zahvalio predsedniku Vučića i narodu na KiM koji je pokazao slogu i želju da opstane na prostoru Kosova i Metohije.

Predsednik Srbije je rekao da su oni koji su pokušali da unesu podele dobili tek oko hiljadu glasova, a Srpska lista više od 43.800 glasova.

-Upoznao sam ih o razgovorima sa Lajčakom, o bezbednosnim problemima, ali i konkretnim projektima. Zadovoljan sam što je bilo više ministara ovde, evo šta će biti novi simboli uspeha našeg naroda, to su: KBC Kosovska Mitrovica i KBC Gračanica, uradićemo magistralni put od Jarinja do K. Mitrovice, Univerzitet u Mitrovici, da pokažemo koliko je snaga države veća nego u prethodnim decenijama. Govorili smo o projektima u Kosovskom Pomoravlju, dogovorili smo sa Kancelarijom da uputimo finansijsku pomoć ljudima koji žive na KiM i još nezaposleni mogu da očekuju 200 evra kao poklon i za svako dete obezbediti po 100 evra dodatnog novca. To su ogromni novci, ali želimo da pomognemo našem narodu koji živi na KiM, rekao je Vučić.

On je zamolio ljude da štite ognjišta na Kosovu.

Nakon sastanka se medijima obratio i predsednik Srbije.

Predsednik Srbije je najavio da će država nastaviti brutalno da se obračunava sa organizovanim kriminalom, kao i da će zbog novih informacija koje je dobio verovatno biti odložena sednica Saveta za nacionalnu bezbednost.

O porukama iz Brisela

Vučić je poručio danas komentarišući stav Prištine i poruke iz Brisela i Vasingtona oko KiM da oni samo žele da Srbija prizna Kosovo, a da će naš odgovorna sve to biti strpljivost i trpeljivost.

On je tako odgovorio i na pitanje može li se status Kosova rešiti na relacziji Priština, Brisel i Vašington bez Beograda,

-Videćemo šta će da kažu za Vašingtonski sporazum. Vidim da im se ne sviđa. Jedino što bi želeli je da Srbija prizna Kosovo. Ako misle da je to realno moguće – blago njima. Mi ne mislimo tako –  kazao je on.

Vučić je ukazao da su se neki čudili i kritikovali kada je rekao „vi radite svoj posao, mi ćemo svoj“, te poručio da on nije, za razliku ranijih vlasti, izašao sa „jakim“ saopštenjima kao 2004.kada su izdali narod, kada su se lomili krstovi, spaljivale crkve na Kosovu, a da ništa nije prduzeto.

Vučić je rekao da bez Beograda mogu da organizuju možda jedino pokušaj smene vlasti, kao što su pokušali, kako je rekao, na najgluplji mogući način na ulici, silom, pa nije uspelo.

Projekti na severu Kosova

Predsednik je takođe danas najavio da će biti realizovan projekat obnove KBC Kosovska Mitrovica, da će graditi novi KBC Gračanica, kao i da će biti urađen magistralni put od Jarinja do Kosovske Mitrovice.

-Razgovarali smo o projektima, i možemo danas da kažemo šta ćemo da radimo, što će biti simboli uspeha – rekao je Vučić nakon razgovora sa Srbima sa KiM u Kuršumliji.

Za magistralni put od Jarinja do Mitrovice. rekao je da je reč o nekih 53-54 kilometara .

-Biće kao pista urađen, šest metara širine, sa bankinama, kanalima – pojasnio je Vučić.

Namera je, ističe, da se pokaže koliko je danas snaga Srbije veća nego ranijih godina i decenija, a da građani od toga imaju konkretne koristi. Razgovaralo se, dodao je, i o projektima u Kosovoskom pomoravlju, poput Štrpca, od osvetljenja u centru grada, fasada, do svih važnijih pitanja. Radiće se i nova zgrada Univerziteta u Kosovskoj Mitrovici.

Sastanak sa predstavnicima srba je počeo oko 12 sati u kasarni “Toplički ustanak” u tom gradu.

TANJUG/ TARA RADOVANOVIC

Vučić je prvo razgovarao sa predstavnicima Srpske liste, koja je u srpskim sredinama ostvarila ubedljivu pobedu na nedavnim vanrednim parlamentarnim izborima na KiM.

Zatim je usledio sastanak kojem pored direktora Kancelarije za KiM Petra Petkovića, predsednika i potpredsednika Srpske liste Gorana Rakića i Igora Simića, prisustvuju i predsednici privremenih organa u 10 opština sa većinskim srpskim stanovništvom na KiM, kao i predstavnici zdravstvenih ustanova na KiM.

TANJUG/ TARA RADOVANOVIC

Sastanku su prisustvovali i potpredsednik vlade i ministar poljoprivrede Branislav Nedimović, ministarka privrede Anđelka Atanasković, ministar finansija Siniša Mali, ministar zdravlja Zlatibor Lončar, direktor “Puteva Srbije” Zoran Drobnjak.

Najavljujući sastanak pre nekoliko dana, Vučić je rekao da će na njemu biti razmatrana aktuelna politička situacija na KiM posle izbora, na kojima je, kako je istakao, potvrđena apsolutna dominacija Srpske liste kod srpskog življa.

TANJUG/ TARA RADOVANOVIC

Komentarišući izjave Aljbina Kurtija, čije je Samoopredeljenje osvojilo najviše glasova na izborima, da dijalog sa Beogradom neće biti prioritet njegove vlade, i da u toj vladi neće biti mesta za Srpsku listu, Vučić je poručio da, što se Srpske liste tiče ona mora dobiti mandat u vladi u Prištini.

-A da li će prihvatiti – o tome ćemo narednih dana da odlučujemo, kazao je on.

Pročitajte još

Predsednik Srbije je, na putu ka Kuršumliji gde je sastanak i održan,  sa pratiocima na Instagramu podelio fotografiju iz helikoptera.

-Na putu za Kuršumliju gde ću se sastati sa Srbima sa Kosova i Metohije. Važan dan i važni razgovori. Ipak, ne mogu a da ne podelim sa vama oduševljenje lepotama naše zemlje, koje se, valjda, najbolje vide iz helikoptera. Napred Srbijo – napisano je uz fotografiju predsednika.

 

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike