Optuženim bivšim liderima OVK u Hagu biće suđeno u zajedničkom postupku

21.06.2021

13:55

0

Advokat Toma Fila je naglasio da se takav postupak zove procesna ekonomija i primenjuje se kada je namera da se smanje troškovi i ubrza suđenje

Optuženim bivšim liderima OVK u Hagu biće suđeno u zajedničkom postupku
Copyright 24sedam/Profimedia/scp-ks.org

Specijalizovana veća Kosova saopštila su da će četvorici optuženih bivših lidera OVK u Hagu biti suđeno u zajedničkom postupku, piše Gazeta ekspres. Kako navodi taj medij, to je navedeno u odgovoru Specijalnog suda televiziji T7.

Bivši lideri OVK Hašim Tači, Kadri Veselji, Redžep Seljimi i Jakup Krasnići nalaze se u pritvoru u Hagu, jer su pred Specijalnim sudom optuženi za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti.

Optužnica protiv njih potvrđena je 26. oktobra 2020. godine, a objavljena 5. novembra.

“U slučaju Specijalnog tužioca protiv Tačija i drugih, pretpretresni sudija još uvek nije odlučio kada će slučaj biti ustupljen pretresnom veću. Slučaj je trenutno u pretkrivičnoj fazi. Tokom ove faze, pretpretresni sudija održava ročišta, po potrebi, kako bi pripremio postupak. Na pretresnom sudiji je da na osnovu argumenata strana odluči kada će se predstaviti predraspravni spisi. Kada se pripreme završe, pretpretresni sudija će ustupiti spis predmeta tročlanom veću i rezervnom sudiji, koje će imenovati predsednik. Datum prenosa spisa predmeta pretresnom veću i datum početka suđenja nisu određeni. Suđenje će biti zajedničko”, navode iz Specijalizovanih veća.

Fila: Zajedničko suđenje četvorici bivših lidera OVK ubrzaće postupak

Advokat Toma Fila rekao je za Kosovo onlajn da je dobra odluka Specijalnog suda da se četvorici bivših lidera OVK u Hagu sudi u zajedničkom postupku, jer će to ubrzati postupak i smanjiti troškove suđenja.

Fila je rekao da je svojevremeno slično bilo i na suđenjima u Haškom tribunalu, kada se gledalo da se spoje suđenja koja su vezana za isti događaj.

“Za Kosovo su, na primer, u isto vreme sudili Milutinoviću, Šainoviću, Pavkoviću, Lazareviću, Lukiću i Ojdaniću. Bilo je šest optuženih u istom događaju. Oni su u početku napravili grupe ljudi kojima će suditi. To je mnogo bolje i brže, nego da se vode odvojena suđenja, pa da se četiri puta dovode isti svedoci. To je dobro i to ubrzava suđenje“, rekao je Fila.

pročitajte još

On je naglasio da se takav postupak zove „procesna ekonomija“ i primenjuje se kada je namera da se smanje troškovi i ubrza suđenje.

“Takav postupak je pozitivan, zato što će svedoci kad budu govorili, govoriti o svoj četvorici. Ne moraju svedoci da se maltretiraju i da četiri puta dolaze na suđenja“, rekao je Fila.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike