Nova provokacija u Skupštini: Kamberi Srbiju nazvao "nedovršenom državom" u kojoj je diskriminacija svakodnevna

10.12.2020

11:03 >> 11:08

0

Kamberi je takođe rekao i da se poštovanje ljudskih prava nikada nije nalazilo visoko na lestvici prioriteta države

Nova provokacija u Skupštini: Kamberi Srbiju nazvao "nedovršenom državom" u kojoj je diskriminacija svakodnevna
Copyright parlament.gov.rs

Šef poslaničke grupe Ujedinjena dolina-SDA Sanžaka Šaip Kamberi izjavio je danas u Narodnoj skupštini da je Srbija “nedovršena” država, jer još, kako kaže, nije razrešeno pitanje njene budućnosti i da zbog “teritorijalnih aspiracija koje su još uvek jake” Srbija nije u stanju da izvrši unutrašnju integraciju.

parlament.gov.rs

Kamberi je iskoristio dan za postavljanje poslaničkih pitanja i Međunarodni dan ljudskih prava da kaže i da je “ekstremni nacionalizam” koji je dominirao tokom 90-ih godina u suštini promenio samo formu.

Reagovao je šef poslaničke grupe SPS Ðorđe Milićević koji je upitao da li bi neki Srbin mogao da na bilo kojoj teritoriji ili u bilo kojem parlamentu tako kako govori Šaip Kamberi u Skupštini Srbije. “Naravno da ne bi. I to je poštovanje nacionalnih manjina”, rekao je Milićević.

parlament.gov.rs

Milićević je čestitao Međunarodi dan ljudskih prava predsedniku Srbije, Vladi Srbije i Narodnoj skupštini i poručio da Srbija ne želi da diskriminiše nijednu manjinu, a to što se “predstavnici pojedinih manjina bave politikanstvom i imaju osećaj manje vrednosti je njihov problem”.

-Ali ne smeju da diskriminišu svoje predstavnike manjina, istakao je Milićević.

Kamberi je takođe rekao i da se poštovanje ljudskih prava nikada nije nalazilo visoko na lestvici prioriteta države i da je nakon raspada Jugoslavije Srbija stvorila jednu nacionalnu homogenu državu što “isključuje kompromis sa manjinama”.

Dodao je da vlast stvara “paralelnu stvarnost”, da vređa protivnike “staljinističkim metodama” i da je diskriminacija svakodnevna u Srbiji. Kaže i da su državne institucije pretvorene u “bastion naprednjaka” i da vlada ove godine nije uradila ništa da poboljša ljduska i manjinska prava.

-Trideset godina od pada jednopartijskog sistema Srbija je daleko od izgradnje modern, građanske i demokratske republike, rekao je Kamberi i pitao vladu koje će mere preduzeti da se otklone prepreke koje sprečavaju Srbiju da postane član EU.

parlament.gov.rs

Milićević koji je odgovorio Kamberiju je takođe postavio pitanje i u vezi sa novim izjavama albanskim lobista i nove američke administracije koja promoviše nezavisnost takozvanog Kosova.

Milićević primećuje da je to ista retorika istih lobista koji imaju predrasude i mržnju.

-Tzv. Kosovo i ojačana Srbija nikako nisu jednaki. Srbija je geopolitički mnogo značajnija za SAD i to je ono što brine protagoniste kosovske nezvaisnosti, rekaoje Milićević.

On je primetio i pojedine maliciozne izjave iz Prištine koje potvrđuju da ne postoji volja za političkim dijalogom.

Milićević je poručio da će Beograd u dijalogu u Briselu insistirati na formiranju Zajednice srpskih opština, a premijerku je pitao da li sva pomenuta dešavanja mogu uticati na proceš dijaloga i da li bi EU konačno trebalo da počne da vodi uravnoteženu politiku.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike