Nikada nije menjala stav, ali ne znači da donosi ultimatum: Šta Srbija može da očekuje od posete Angele Merkel?

13.09.2021

18:36 >> 06:16

0

Može li se makar naslutiti sa kojom porukom stiže nemačka kancelarka u Srbiju i region?

Nikada nije menjala stav, ali ne znači da donosi ultimatum: Šta Srbija može da očekuje od posete Angele Merkel?
Copyright Angela Merkel, Tanjug/AP Photo/Markus Schreiber

Nakon izbora u Nemačkoj 26. septembra kancelarka Angela Merkel će sići sa funkcije na kojoj je provela 16 godina čime je postala najdugovečniji predsednik vlade u zemljama EU. I ne samo to, popularna “Endži” smatra se jednom od najmoćnijih žena, a na svojim plećima iznela je nekoliko svetskih kriza i potresa. Smatra se da je imala ključnu ulogu u očuvanju EU u presudnim trenucima.

I neposredno pre nego što napusti funkciju, nemačka kancelarka Angela Merkel dolazi u Srbiju, a domaćin će joj biti predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Poslednji put Merkelova je posetila Beograd jula 2015, kada joj je domaćin takođe bio Vučić, ali kao premijer Srbije. Od tada su se sastajali nekoliko puta, ali u Berlinu.

Aleksandar Vučić i Angela Merkel u Berlinu, Profimedia

Nije poznato da li donosi neku novu poruku, ali očekuje se da će sa predsednikom Vučićem razgovarati, između ostalog, o nastavku dijaloga Beograda i Prištine, kao i o stanju u Republici Srpskoj, naročito nakon imenovanja nemačkog diplomate Kristijana Šmita za visokog predstavnika za BiH.

Berlin u pregovorima oko statusa Kosova ima ključnu ulogu. Njen stav tim povodom je jasan i beskompromisan. Uprkos činjenici da je suprotan od stava zvaničnog Beograda, Srbija i region su visoko na agendi Nemačke. Veruje se da pre nego što joj istekne mandat, dolazi da tu snažnu poruku prenese liderima zemalja Zapadnog Balkana.

Ana Brnabić, Aleksandar Vučić, Angela Merkel i Emanuel Makron u Berlinu, Profimedia

Ranije ove nedelje, portparolka nemačke vlade Martina Fic najavila je da će u fokusu razgovora dvoje državnika biti bilateralni odnosi, ekonomsko-politički odnosi i pitanja evropske perspektive.

Tokom boravka u Beogradu Merkelova će imati niz sastanaka, a sa predsednikom Srbije sastaće se tet-a-tet, iza zatvorenih vrata. Kancelarka, posle Beograda, ide u Tiranu gde će se sastati sa premijerima zemalja Zapadnog Balkana.

Aleksandar Vučić i Angela Merkel u Berlinu, Profimedia

-Nikada neću zaboraviti podršku koju nam je dala 2015, kao i kada su nam Hrvati uvodili sankcije zbog migranata i što je podsticala investicije. Njeni ministri rade na dovođenju investitora, a toga ne bi bilo da nije nje, rekao je Vučić.

pročitajte još

Može li se makar naslutiti sa kojom porukom stiže nemačka kancelarka u Srbiju i region?

Diplomata Zoran Milivojević očekuje da Merkelova tokom ove posete kaže da Nemačka ne menja politiku kada je reč o ovom regionu i da Berlinski proces ostaje na snazi kao mehanizam koji bi trebalo da nas približi EU.

Angela Merkel, Tanjug/Kay Nietfeld/Pool Photo via AP

-Nije slučajno da u Beogradu bude zasebno, a onda sa ostalima da bude u Tirani. To su potpuno jasne poruke da Nemačka ima interes za ovaj prostor, primećuje Milivojević i podseća na značaj Nemačke za srpsku privredu, pošto je Nemačka najveći investitor, a i njene kompanije zapošljavaju 72. 000 ljudi u Srbiji.

Politički analitičar Dragomir Anđelković, za 24sedam kaže da od Nemačke nećemo dočekati, ili nije izgledno da ćemo dočekati, dobar po nas predlog ni za Republiku Srpsku ni za Kosovo, jer nam nije geopolitički naklonjena.

Angela Merkel, Tanjug/AP Photo/Markus Schreiber

-Uprkos tome što je za Nemačku i Angelu Merkel Kosovo-država i što će taj stav ostati nepromenjen, ekonomska saradnja je izuzetna i ne treba zbog političkog stava kvariti do sada izgrađene odnose. Moramo biti čvrsti u stavu da za nas Kosovo nije niti će biti nezavisno, ali da istovremeno budemo odmereni i pružimo ruku saradnje, poručuje Anđelković.

On podseća da Merkelova nikada, nijednog trenutka nije menjala stav kada je u pitanju status Kosova, te da je kategorično odbacila bilo kakvu raspravu o potencijalnoj razmeni teritorija i promeni granica.

-Ona nikada nije menjala stav, bila je postojanija od Amerikanaca. Ali mi ne smemo da popuštamo u našem stavu, izričit je Anđelković.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike