"Nije bilo genocida, žrtve u Srebrenici su uglavnom naoružani vojnici tzv. ABiH": Ovo je rekla sudija Nijambe

11.06.2021

11:40 >> 14:13

0

Autor: M. I.

Ubistva nisu vezana za gospodina Mladića, rekla je sudija Nijambe

"Nije bilo genocida, žrtve u Srebrenici su uglavnom naoružani vojnici tzv. ABiH": Ovo je rekla sudija Nijambe
Copyright Printscreen/Youtube

Izdvojeno mišljenje sudije Priska Matimba Nijambe pokazuje koliko je Haški tribunal manipulisao dešavanjima u Srebrenici u presudama Haškog tribunala.

Takvih manipulacija ima i u presudi Ratku Mladiću kojom je osuđen na doživotni zatvor.

pročitajte još:

Deo izdvojenog mišljenja sudije Nijambe koji je objavljen sa podnaslovom “Status žrtava” prenosimo u celosti:

Mora se naglasiti da svako nezakonito ubistvo u Srebrenici koje je bilo van borbe jeste za osudu, ali ta ubistva nisu vezana za gospodina Mladića.

Pretresno veće je pogrešilo što nije uradilo bilo kakvu analizu kojom bi se utvrdilo ko su žrtve ubistva, a koje smrti su proistekle iz alternativnih legitimnih razloga.

Pretresno veće se oslonilo na presuđene činjenice da bi utvrdilo da su svi muslimani u Srebrenici bili žrtve zločina i da su svi bili civili.

Pri tome je Pretresno veće zanemarilo sopstveni nalaz da su naoružani elementi kolone muškaraca u Srebrenici imali gubitaka.

Pretresno veće je dalje zanemarilo sopstvenog eksperta za demografiju, svedoka tužilaštva Evu Tabo, čiji su dokazi ukazali na da su 70 posto žrtava bili registrovani vojnici Armije Bosne i Hercegovine.

Takođe je zanemario dokaze koji pobijaju presuđenu činjenicu i pokazuju da su tela u masovne grobnice dovožena sa različitih događaja, u različitim godinama i uključivali su legitimne žrtve borbe, kao što su samoubistva, minska polja, napadi „kamikaza“ itd.

I odbrana i tužilaštvo forenzičari u vezi sa navodnim povezima za oči rekli su da su to mogle biti marame koje su stavljane preko očiju tela koja su istrulila, marame kakve se vide na snimcima na borcima ABiH koji su došli iz Srebrenice u Tuzlu.

Zbog toga nedostatak analize od strane Pretresnog veća nije uspeo da utvrdi broj žrtava i njihov odnos prema bilo kom zločinu, a kamoli prema genocidu.

U svetlu gore navedenog, smatram da je Pretresno veće pogrešilo osuđujući gospodina Mladića za zločine povezani sa UZP-om u Srebrenici, uključujući genocid. Stoga bih odobrila 5. osnov njegovog žalba u celosti.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike