Mitropolit Joanikije: Vratićemo kapelu na Lovćen i ispraviti veliki greh prema Njegošu (FOTO)

07.09.2021

19:56

0

Autor: I.Pavlović

Ne znam da se bavim politikom, celog života sam se bavio samo crkvom

Mitropolit Joanikije: Vratićemo kapelu na Lovćen i ispraviti veliki greh prema Njegošu (FOTO)
Copyright Mitropolit Joanikije, AP Photo/Risto Bozovic

Mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije ustoličen je u Cetinjskom manastiru u nedelju 5. septembra uprkos protestima i barikadama koje su ekstremisti postavljali na putu kako bi sprečili ovaj sveti čin.

U večerašnjem intervjuu za RTS, mitropolit je govorio o planovima i utiscima nakon ustoličenja na Cetinju.

Pročitajte još:

– Radićemo na tome da vratimo kapelu na Lovćen. To je veliki greh koji je napravljen Crnoj Gori i Njegošu. Dublje negde gledano ovde nekako ljudi ne mogu da podnesu tu Njegoševu veličinu, širinu. Znate, od Njegoša, jedne vaseljenske širine, jedne slovenske veličine, od njega bi napravili Kneza Rogana iz “Gorskog vijenca”. Nekako nije u redu. Celo vreme hoće da ga skrate, da ga stave u neku prokrustovu postelju i njega i ovaj narod.

Na pitanje kakvi su mu utisci, mitropolit je rekao:

– Dosta je utisaka. Bilo je na kraju sve u redu, ali bilo je i dosta iskušenja. Čim je njegova svetost patrijarh Porfirije došao vodeći računa i ovoj mitropoliji i o Crnoj Gori i o jedinstvu naroda u Crnoj Gori, bilo je jasno šta će sve biti, ali je u suštini sve bilo u redu – istakao je Joanikije.

On je ponovio vrlo otvoreno da je “Milo Đukanović lično stajao iza svih nemira na Cetinju”.

– Mi smo to predvideli i učinili smo sve da do nemira ne dođe. Donosili smo teške odluke. Na kraju moram reći da je Vlada Crne Gore preuzela odgovornost i i da je učinila sve se omogući da ostvarimo to pravo koje imamo – istakao je mitropolit, dodajući da su mu preko medija stalno poručivali da ide negde drugde, ali mu niko nikada nije rekao gde.

Patrijarh Porfirije i mitropolit Joanikije, AP Photo/Risto Božović

– Đukanović je ponizio Cetinje. Ono je celog dana bilo lišeno takve svečanosti i lepote gostiju iz celog pravoslavlja. Zahvaljujući njemu, Cetinje je bilo zatvoreno tog dana i puno problema.

Mitropolit Joanikije je naveo i da je od Cetinja napravljena pustoš. Kako je rekao, “proizvedeno je mnogo sirotinje, ona teško živi i niko ne obraća pažnju na nju, osim kad su izbori.”

Mitropolit Joanikije, Tanjug/Zoran Žestić

Na kraju je dodao da će se baviti samo verom i crkvom.

– Gledaću da ispoštujem moderno načelo u pogledu uređenja države i crkve, a to je načelo odvojenosti crkve od države i politike, posebno stranačke politike. Ne znam da se bavim politikom, celog života sam se bavio samo crkvom – rekao je mitropolit.

Pročitajte još:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike