Metafizička rasprava u Skupštini Srbije: Ministre, šta je to bitkoin?

16.12.2020

10:56 >> 11:02

0

Ministar Siniša Mali pokušao je da pojasni o čemu se radi u dva minuta, koliko ima na raspolaganju za odgovor poslaniku

Metafizička rasprava u Skupštini Srbije: Ministre, šta je to bitkoin?
Copyright parlament.gov.rs

Poslanik koalicije SPS-JS Dragan Marković Palma pitao je danas u Skupštini Srbije ministra finansija Sinišu Malog da mu objasni šta je to bitkoin?

– Želim da vas pitam nešto, ja za sebe mogu da kažem da ne znam ili da znam… Čije su to pare, kako to neko kupi mašinu i kopa, zaradi, ode i na ličnu kartu podigne pare bez da se vode knjige, plati porez, jel možete da mi objasnite?

Ministar Siniša Mali pokušao je da pojasni o čemu se radi u dva minuta, koliko ima na raspolaganju za odgovor poslaniku. Kako je objasnio, u pitanju je alternativan izvor finansiranja za razliku od tradicionalnih.

Pročitajte još

– U razvoju inovativne tehnologije, delatnosti, kreirana je nova valuta, novo sredstvo plaćanja, poznate kao kriptovaluta. Bitkoin je samo jedna od njih… Laički objašnjeno, odlučeno je da to bude sredstvo plaćanja i to je postalo alternativa. Postoje privatne i javne mreže, dakle pod kontrolom svih učesnika i one pod kontrolom samo onih povezanih u jednoj mreži. I sada Zakon o digitalnoj imovini koji predlažemo reguliše tu oblast, da svako ko raspolaže kriptovalutom bude pod imenom i prezimenom. Recimo imate 100 bitkoina i hoćete da plaćate. Ali neko prihvata bitkoin, neko ne, sada će biti institucije koje trguju bitkoinima, razmenite, dobijete pare i platite šta treba. To je rastući segment i ovim Zakonom mi mladim ljudima omogućavamo da trguju ovde, da ne moraju da idu u inostranstvo, ali kontrolisano… Nije jednostavno…, završio je ministar Mali u okviru dva minuta.

Koliko je to komplikovana oblast priznao je da razume i predsednik Skupštine Ivica Dačić.

– Znam da je ovo dosta komplikovano, rekao je Dačić. Evo pitao sam ministra Vulina, kako će policija da zapleni nelegalno stečene bitkoine, ali sada već ulazimo u metafizičke rasprave… duhovito je završio raspravu Dačić.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike