Merkelova: Upoznala sam predsednika Vučića kao čoveka koji ne daje prazna obećanja

14.09.2021

17:59 >> 08:09

0

Autor: Nikola A.

Vučić je do sada više puta izrazio zahvalnost Merkelovoj za sve što je činila za Srbiju

Merkelova: Upoznala sam predsednika Vučića kao čoveka koji ne daje prazna obećanja
vučić merkel - Copyright 24sedam/Goran Sivački

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i nemačka kancelarka Angela Merkel sastali su se u Beogradu i, posle sastanka, održali zajedničku konferenciju za medije.

Vučić je do sada više puta izrazio zahvalnost Merkelovoj za sve što je činila za Srbiju dok je bila na funkciji kancelara Nemačke. Merkelova je, rekao je više puta Vučić, mnogo učinila za Srbiju, posebno kada je reč o nemačkim investicijama u zemlji. Istu poruku Vučić je ponovio i u večerašnjem obraćanju.

Pročitajte još:

Kancelarka, koja posle Beograda ide u Tiranu gde će se sastati sa premijerima zemalja Zapadnog Balkana, u Beogradu će boraviti najduže i za to vreme će imati niz sastanaka. Ona je podvukla značaj saradnje Srbije i Nemačke, kao i da je neophodno uraditi sve što je potrebno kako bi se i Srbija i druge zemlje Zapadnog Balkana priključile EU.

Vučić na kraju

Uvažena kancelarko, ovo je vaša druga kuća

19:35

Vučić: Čist vazduh

“Pričali smo i o tome da je zaštita životne sredine izuzetno bitna i ništa nećemo raditi u suprotnosti sa tim”

19:34

Merkelova o srpskom litijumu


“Ako se interesuje ceo svet interesujemo se i mi. Znamo koliko je litijum važan. Srbija ima nešto što zaista vredi. Postoji zabrinutost kako će se eksploatacija vršiti i to je važno pitanje”.

24sedam/Goran Sivački

19:31

Vučić: Odnos sa Prištinom “ključ” za EU

“Mi znamo da je rešavanje odnosa sa Prištinom uslov za ulazak Srbije u EU. Mi smo spremni da razgovaramo o svim kompromisnim rešenjima. Svesni smo da nećemo biti članica EU pre rešavanja tog problema. Znamo koliko je to teško za nas. Ja sam protiv zamrznutog konflikta i ne mislim, kao većina Srba, da je to rešenje. Ali rešenje mora da bude kompromisno a ne ponižavajuće za Srbiju.”

19:29

Merkel o priznavanju Kosova

“Neka pitanja će se rešiti na kraju procesa. Nisu ni sve zemlje EU priznale nezavisnost Kosova. Nema smisla razgovarati o tome pre nego što se reše druga pitanja. Ja sam za pragmatičan pristup.”

19:27

Vučić: Predstavljam ponosnu zemlju

Aleksandar Vučić kaže da će Srbija pratiti šta se zbiva i truditi se da će imati najbolje odnose i sa novim kancelarom. “Verujem da Srbija i Zapadni Balkan mogu da budu mašina rasta a ne da samo prave probleme i verujem u dobru budućnost Srbije i regiona. Verujem da uz nemačku podršku možemo da učekujemo samo dobre stvari”, kaže Vučić.

19:24

Merkelova: Svaki kancelar…

…će se baviti stanjem na Balkanu i Berlinskim procesom. Optimista sam da ćemo nastaviti.

24sedam/Goran Sivački

19:23

Vučić: Tri su stvari za ponos

Kako kaže Aleksandar Vučić, tri su stvari na koje Merkel može da bude ponosna: imali smo mir prošli smo kroz najturbulentniji period poput migracija
imali smo i koronu i teške stvari

19:21

Vučić: Nesumnjivi lider

Angela Merkel je bila nesumnjivi lider Evrope i imam strah ko će to sada biti.

19:19

Vučić: Rama i ja se čujemo…

svakih 7 do 10 dana, vidimo se svekih mesec dana. I to je dokaz uspešnosti Berlinskog procesa i razultata koje je postigla Angela Merkel

19:18

Verujem da je iskrenost u našim razgovorima i spososbnost da se sasluša druga strana ono što te razgovore odlikuje – Merkel

19:17

Merkelova: Postoji zabrinutost

Govoreći o proširenju EU, Merkel kaže da postoji izvesna zabrinutost u pogledu proširenja EU. Kaže i da se raduje zbog toga što se Srbija inenzivno bavi reformama pravosuđa. Znam da je percepcija da proces teče sporo i da evropska strana smišlja nove zahteve, ali vidimo rezultate i napredak.

19:14

Merkelova: Upoznala sam predsednika Vučića…

…kao čoveka koji ne daje prazna obećanja.

24sedam/Goran Sivački

19:12

Merkelova: Razgovarali smo i o unutrašnjoj politici

“Veoma je važno da se postigne napredak u reformama. Predsednik je dao obećanje”

19:10

Merkelova: Hvala, dragi Aleksandre

“Prvo bih se zahvalila na gostoprimstvu… Drago mi je što sam mogla još jednom doći u Srbiju jer smo kroz godine saradnje došli do jednog uzajamnog poverenja”

“Naše dve države su međusobno blisko povezane, upravo sam videla zbirku dokumenata i tu sam videla da smo i davno imali dobre nemačko-srpske odnose”

19:09

Kao i uvek, naučio sam mnogo od kancelarke Merkel – Vučić

19:09

Ja moram da kažem da sam danas spremio govor na svom ne dobrom nemačkom kako bi kancelarki pokazao poštovanje, ali da mi se ne bi smejalo pola Evrope, učiniću to tokom večere – Vučić

19:08

Vučić: Srbija veoma posvećena dijalogu

“Govorili smo o odnosima sa Prištinom, Srbija smatra da zamrznuti konflikt nije dobar, da je neophodno doći do sporazumnog rešenja. Samo u miru vidimo budućnost.”

19:06

Vučić: Nemačka naš najznačaniji trgovinski partner

“Za naš uspešan razvoj dugujemo veliku zahvalnost Nemačkoj. Nemačka je sa nama od početka u programu uvođenja dualnog obrazovanja.”

19:02

Vučić: Ponosan sam

“Želim da se zahvalim kancelarki na svemu što je učinila za Zapadni Balkan i Srbiju. Kod nas zahvalnost ne traje kratko i govorićemo isto i kada ne bude kancelarka”

“Lično sam ponosan što sam posle mnogo godina saradnje imao priliku da budem jedan od onih koji su dočekali kancelarku na kraju njenog mandata”.

18:48

Čeka se obraćanje

Posle sastanka, koji bi prema najavama trebalo da traje oko pola sata, Merkel i Vučić održaće zajedničku konferenciju za novinare. Vučić će potom za nemačku kancelarku prirediti radnu večeru.

24sedam/Goran Sivački

18:24

Predsednik Srbije na Instagramu

Prvi pogled na Beograd sa terase Palate Srbija! Nikada nećemo zaboraviti koliko je @bundeskanzlerin pomogla Srbiji i celom regionu! U čast njenog dolaska Beograd je danas posebno lep. 😊 🇷🇸🇩🇪

18:10

Počinje sastanak

Sastanak Aleksandra Vučića i Angele Merkel upravo počinje. Nakon njega uslediće obraćanje medijima i javnosti.

18:06

Stefan Surlić, FPN: Očekivan dolazak Merkelove

Stefan Surlić sa Fakulteta političkih nauka rekao je za TV Prva da je dolazak

Angele Merkel u Srbiji očekivan i da je još jedan dokaz tome da je Srbija najznačajnija zemlja u ovom regionu. On kaže da je ovo snažna poruka da je čitavom Zapadnom Balkanu mesto u EU i da je to njen legat i budućem kancelaru.

18:02

Merkelova i Vučić ispred Palate Srbija

Intoniranjem himni i počasnim plotunima počeo svečani doček kancelarke Angele Merkel ispred Palate Srbija.

17:15

Merkelova na putu ka Palati Srbija

Kako pišu korisnici društvenih mreža, gužve su se trenutno velike na autoputu u blizini aerodroma, u pravcu ka centru grada.

Takođe, građani navode i da policija “isključuje sva vozila na autoputu prema Kvantašu”.

17:00

Vučić: Dobrodošlica za Merkelovu na nemačkom jeziku

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je nemačku kancelarku Angelu Merkel dočekao na beogradskom aerodromu, poželeo je gošći srdačnu dobrodošlicu na nemačkom jeziku.

“Srdačno, dobrodošli”, rekao je Vučić Merkelovoj, uručivši joj buket cveća. Prethodno je predsednik, uoči samog dolaska Merkelove u Beograd, najavio da će nemačku kancelarku i jednu od najmoćnijih žena sveta, pozdraviti na nemačkom jeziku, pošto joj je obećao da će naučiti taj jezik.

Takođe, i prilikom ulaska kancelarke u službeni automobil, Vučić koji će koji se sa Merkel sastati u 18. časova, joj se obratio na nemačkom: “Do skorog viđenja”.

24sedam/Goran Sivački

16:25

Analitičari: Nemačka ne menja politiku

Odlazeća nemačka kancelarka posetom Beogradu počinje mini balkansku turneju tokom koje ce 14. septembra boraviti u Albaniji, gde će biti organizovan zajednicki ručak sa premijerima držžava regiona.

Prema oceni domaćih analitičara time je Berlin jasno stavio do znanja da Srbija ima ključnu poziciju u regionu i da svi procesi na Zapadnom Balkanu najvećoj meri zavise od Beograda.

Posetu ocenjuju i kao nameru Merkel da na kraju mandata i političke karijere nasledniku ostavi “u zaostavštinu” upravo Zapadni Balkan.

Ocenjuje da će Merkel reći da Nemačka ne menja politiku kada je reč o ovom regionu i da Berlinski proces ostaje na snazi kao mehanizam koji bi trebalo da nas približi EU.

16:23

Merkelova i Vučić – 17. put

Ovo je drugi put da Aleksandar Vučić u Beogradu dočekuje Merkel, prethodni put bilo je to 2015. godine u ulozi predsednika Vlade.

Vučić se od 2014 godine sastao 16 puta sa nemačkom kancelarkom. Početkom juna 2014. godine razgovarali su u Berlinu, tri meseca kasnije u okvoru Berlinskog procesa takodje u Berlinu, a potom je usledio dolazak Merkel u Beograd.

Iste 2015. godine, 26. avgusta dvoje državnika razgovalo je u Beču u okviru Berlinskog procesa, a samo dve nedelje kasnije usledio je susret u Berlinu. U sedmom mesecu 2016. sastali su se u Parizu, u okviru Belisnkog porcesa a u martu naredne godine u Berlinu, kao i u februaru i aprliu 2018. godine. Te godine sastali su se pet puta, pored ta dva puta u Berlinu, predsednik Srbije sa nemačkom kancelarkom razgovarao je još u Sofiji, Helsinkiju i Parizu.

Naredne 2019. godine sastali su se tri puta u Davosu, Berlinu i Njujorku. 2020 održana je video konferencija.

16:16

Cveće na dočeku

Predsednik Srbije uz cveće je dočekao nemačku kancelarku na Aerodromu Nikola Tesla.

16:13

Sletela

Nemačka kancelarka Angela Merkel sletela je u Beograd

15:21

Čadež: Poseta Merkelove signal za dobre investicije

Poseta nemačke kancelarke Angele Merkel je uvek značajna, uvek je signal investitorima, kompanijama i privrednicima da je ta lokacija dobra i stabilna za njihove investicije, ocenio je danas predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež.

On je rekao da će Srbija, bez obzira na ishod izbora u Nemačkoj, gledati da pregovara sa nemačkim investitorima o realizaciji novih projekata i dodao da je urađeno sve što se tiče očuvanja dobrih odnosa izmedju Nemačke i Srbije.

Čadež je uveren da ćemo ovu godinu završiti sa šest milijardi evra ukupne razmene.

15:03

Povremene izmene u saobraćaju zbog dolaska

U Beograd danas dolazi nemačka kancelarka Angela Merkel, pa će, kao i u slučaju dolaska drugih svetskih zvaničnika, to dovesti do izmena u saobraćaju, odnosno privremenog zatvaranja onih ulica kojima se Merkel i njena delegacija budi kretali.

Prema planu posete, Merkel će na aerodrom “Nikola Tesla” sleteti u 16.10 sati, a svečani prijem ispred Palate “Srbija” biće upriličen u 18 sati, tako da se može očekivati da će u tom delu grada, pre svega na autoputu Beograd-Niš, na Novom Beogradu ka centru grada i ulicama oko “Palate Srbija” doći do povremenih zatvaranja za saobraćaj.

Vozači bi, zato, trebalo da izbegavaju taj deo grada danas posle podne.

13:48

Kako je bilo u julu 2015

13:29

Ovako izgleda program posete Angele Merkel Srbiji

16.10 Doček kancelarke Savezne Republike Nemačke Angele Merkel na Aerodromu „Nikola Tesla“

18.00-18.10 Ceremonija svečanog dočeka ispred Palate Srbija

18.15-18.45 Tête-à-tête razgovor predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića i kancelarke Savezne Republike Nemačke Angele Merkel

18.50-19.20 Izjave za medije predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića i kancelarke Savezne Republike Nemačke Angele Merkel

12:28

Merkelovu će čuvati migovi Vojske Srbije

Tokom dvodnevne posete Beogradu nemačke kancelarke Angele Merkel, koja će sleteti nešto posle 16 časova na aerodrom “Nikola Tesla, na snazi će biti rigorozne mere bezbednosti, a kako prenose mediji, kancelarku će dočekati migovi 29 Vojske Srbije.

Domaćin nemačkoj kancelarki, čiji se mandat privodi kraju, biće predsedniik Srbije Aleksandar Vučić, a celom trasom kojom se ona bude kretala biće rasporedjeni pripadnici MUP-a Srbije.

Na terenu će, prema rečima neimenovanog izvora Blica, biti i dva policijska helikoptera.

Oko 600 ljudi, kako se dodaje, biti direktno zaduženo za za neposrednu bezbednost kancelarke. Reč je o, prenosi Blic, više od 50 pripadnika Jedinice za obezbedjenje objekata i ličnosti, 100 pripadnika Žandarmerije, 400 pripadnika beogradske policije, deset pripadnika Specijalne antiterorističke jedinice i pilotima helikopterske jedinice. Na terenu će sve vreme dežurati i nekoliko timova vatrogasaca i medicinske ekipe.

Tanjug

11:05

Obezbeđivaće je 3.000 policajaca

Nemačku kancelarku, trase kojima će prolaziti, mesta sastanka sa Vučićem i vilu u kojoj će prespavati obezbeđivaće čak 3.000 policajaca.

Biće angažovane i specijalne antiterorističke jedinice, kao i snajperske jedinice koje će s okolnih krovova motriti na situaciju.

Od građana će biti traženo da drže zatvorene prozore na ruti prolaska nemačke kancelarke, a šahtovi na trasi su već zavareni.

Očekuje se da liije gradskog prevoza funkcionišu vanredno u vreme dolaska Merkelove, ali detalji tih promena biće naknadno objavljeni.

Mere bezbednosti će biti iste kao kada su Srbiju posećivali predsednik Rusije Vladimir Putin, ili Džozef Bajden, tada sa mesta potpredsednika Sjedinjenih Američkih Država, piše “Blic”.

11:00

“Nedosanjani san Angele Merkel” vezan je za Srbiju

10:56

Na poklon pirotski ćilim

10:54

Beograd “okićen” nemačkim zastavama

Povodom zvanične posete nemačke kancelarke Angele Merkel Srbiji, bojama nemačke zastave biće tokom večernjih časova kolorizovani Palata Albanija, Most na Adi i Brankov most, saopštilo je JKP “Javno osvetljenje” Beograd.

TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: B92/Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike