Mali: Ðilas bi mogao samo da izgradi repliku Beograda na vodi

20.08.2021

14:05

0

Autor: M. I.

Ministar finansija napominje da interesna grupacija SSP projektuje priče koje bi njima odgovarale

Mali: Ðilas bi mogao samo da izgradi repliku Beograda na vodi
Copyright TV Pink printscreen

Ministar finansija Siniša Mali ponovio je danas da je ponosan na projekat Beograda na vodi, koji, kako kaže, jeste posao veka za Beograd i Beograđane i dodao da predstavnik Stranke slobode i pravde Dušan Nikezić treba da zna da bi Dragan Ðilas, “čija je perjanica”, mogao samo da izgradi repliku BW, kao što je nekada napravio repliku Terazija.

– Pošto je Ðilasov Nikezić očigledno zbunjen prihodima koji se ostvaruju u Beogradu na vodi, podsetiću ga još jednom da se očekuje prihod od više od 140 miliona evra 2021. godine, dok je očekivana dobit preko 25 miliona evra – naveo je Mali odgovarajući na otvoreno pismo koje mu je Nikezić uputio, a u kojem navodi da ulaganje Srbije u Beograd na vodi vredi i više od dve milijarde evra, za koje je dobila 32 odsto vlasništva u zajednickoj firmi, dok je arapski partner uložio 80 miliona evra i dobio 68 odsto vlasništva i pravo upravljanja.

pročitajte još:

Nikezić smatra i da je ministar morao da zna da vrednost ulaganja Srbije u Beograd na vodi vredno dve milijarde evra i pre nego što je “štetni dil za Srbiju” napravljen, te da su poklonili najvrednije zemljište u Beogradu.

Ministar finansija podsetio je da je prema zvaničnim finansijskim izveštajima za 2020. godinu, ukupna poslovna imovina za sve tri kompanije, Beograd na vodi, BW Kula i BW Galerija iznosi preko 700 miliona evra i ona je samo u 2020. godini uvećana za skoro 200 miliona evra.

– Reč je o potpuno novoj vrednosti koja je stvorena na prostoru Savskog amfiteatra – rekao je ministar finansija.

Nikeziću i SSP poručuje da bi možda Beograd i Srbija posle njihove vlasti izgledali drugačije da nisu pokrali stotine miliona evra od građana Srbije, koje su zatim sakrili po egzotičnim destinacijama.

– Te 2013. godine, kada ste nam ostavili prezaduženu zemlju i najbolju lokaciju u gradu prepunu straćara, to zemljište nije ništa vredelo. Drago mi je i što koristite vrednost zemljišta u ovom trenutku, jer ona sigurno nije stvorena zahvaljujući vama – naveo je Mali.

Zadovoljan rezultatom: Ministar finansija Siniša Mali, Foto: Ministarstvo finansija

Dragan Ðilas bi, kako je Mali naglasio, bio u stanju da „izgradi“ jedino repliku tog projekta, s obzirom na to da je kao gradonačelnik bio poznat po besmislenim projektima.

– Vaš gazda Ðilas bi bio sposoban jedino da izgradi repliku Beograda na vodi, kao onomad repliku Terazija, koju je odneo vetar. Danas ga mnogo boli Beograd na vodi, jer je svojevremeno govorio kako će taj projekat promeniti sliku prestonice, a svestan je da nije bio sposoban da ga sprovede – rekao je Mali.

Dodao je da je vodio grad Beograd i dozvolio da u centru grada nastane nešto što nije ličilo ni na kasabu, a sa druge strane je punio svoje džepove.

– To Beograđani pamte – rekao je Mali i dodao da Nikezić, iako ekonomista, jasno pokazuje veliko neznanje po pitanju ulaganja u velike građevinske projekte i sistem zarade.

Svuda u svetu je, kako dodaje, uobičajeno da kada se grade projekti poput Beograda na vodi, gde osnovni prihod dolazi od prodaje nekretnina, novac prvo ulaže u izgradnju infrastrukture, nakon čega dolaze i prihodi.

Ministar napominje da interesna grupacija SSP projektuje priče koje bi njima odgovarale, jer “od zavisti gube tlo pod nogama, ne shvatajući da su odavno pročitani”.

pročitajte još:

– Oni kao da ne shvataju da građani Srbije ne žele povratak u prošlost, jer se sećaju njihove zaostavštine – svaki četvrti građanin nije radio, minimalna zarada je bila duplo manja, zaduživali su zemlju sa preskupim kreditima, gradili kartonske replike i sprovodili projekte kako bi marifetlucima zgrnuli što više para, da ih skladište na račune od Mauricijusa – preko Švajcarske do Hongkonga.

Tužno je, naglašava, i podsećati na sve ono šta su radili.

Beograd na vodi ponos je i prestonice i Srbije, najveće gradilište u regionu, gde je trenutno zaposleno više od 2.300 radnika, rekao je Mali i naglasio da od izgradnje nekadašnjeg najzapuštenijeg dela prestonice najviše koristi imaju građani.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike