Lazanski za ruski list: Srbija nikada neće uvesti sankcije Rusiji

04.05.2021

21:57

0

Komentarišući najave o poseti Putina Srbiji tokom ove godine, Lazanski je rekao da je dogovor o tome postignut na najvišem nivou

Lazanski za ruski list: Srbija nikada neće uvesti sankcije Rusiji
Copyright M. M./ATAImages

Ambasador Srbije u Rusiji Miroslav Lazanski ponovio je u intervjuu za ruski list “Izvestija” da Srbija nikada neće uvoditi sankcije Rusiji i istakao da naša zemlja ove godine očekuje posetu ruskog lidera Vladimira Putina, ali i da srpski predsednik Aleksandar Vučić ponovo bude njegov gost u Moskvi.

“Da li se nalazimo pred izborom – uvesti sankcije Rusiji i potkopati odnose sa Rusijom ili ne uvoditi sankcije? Odmah ćemo reći, a to je i naš predsednik više puta istakao, da Srbija nikada neće uvoditi sankcije Rusiji, jer smatramo da sankcije nisu ozbiljna politika već odsustvo politike”, rekao je Lazanski.

On je na taj način odgovorio na opasku novinara da se Srbija, kada je reč o zahtevu Brisela da se aktivnije priključi sankcionim režimima koje sprovodi EU, nalazi pred izborom – ili da podrži EU i potkopa odnose sa Rusijom, ili da ne uvodi sankcije i tako rizikuje proces evrointegracija.

Komentarišući najave o poseti Putina Srbiji tokom ove godine, Lazanski je rekao da je dogovor o tome postignut na najvišem nivou.

“Ocekujemo posetu Vladimira Putina Srbiji ove godine. Dogovor o tome je postignut na najvišem nivou, to je povezano sa svečanim otvaranjem Hrama Svetog Save, u čijoj su izgradnji učestvovali i pomagali kako Rusija, tako i Ruska pravoslavna crkva”, naveo je Lazanski.

Ambasador je dodao i da, koliko mu je poznato, srpski predsednik ove godine neće prisustvovati Paradi pobede na Crvenom trgu 9. maja, prenosi Sputnjik.

“Nije okrugla godišnjica i mislim da strani predsednici nisu pozvani, ali nadamo se da će predsednik Vučić biti ponovo gost predsednika Putina ovde u Moskvi tokom ove godine jer je to već kontinuitet uzajamnih susreta, a prijateljstvo dvojice predsednika diktira učestalost tih poseta”, naveo je Lazanski.

Na pitanje koliko će spoljna politika Srbije, kada postane članica EU gde se sve ključne odluke, pa i one o sankcijama, donose konsenzusom, biti samostalna, da li država može da očuva sadašnji kurs prema Rusiji i da li će biti spremna da jednog dana blokira odluke EU o sankcijama, Lazanski je podsetio da Srbija još nije član EU i istakao da sve dok to ne postane ne mora u potpunosti da usaglasi spoljnu politiku sa Briselom.

Ukazao je i da ni u Uniji nema jedinstvene spoljne politike po svim pitanjima.

“Ako pogledamo činjenicu da pet država članica Unije ne priznaje Kosovo kao nezavisnu državu, da postoje određene nesuglasice, onda, po mom mišljenju, Unija nema jedinstvenu spoljnu politiku izuzev jedinstva po pitanju sankcija protiv Rusije i to samo na zvaničnom nivou. Ali, ako pogledamo pojedinačno zemlje onda ćemo primetiti da, iako deklarativno podržavaju sankcije prema Rusiji, u praksi ih ne primenjuju u potpunosti”, naveo je on.

Pročitajte još:

Pitanje jedinstvene spoljne politike EU je, kako dodaje, diskutabilno.

Lazanski je rekao da se, s jedne strane, ne zna šta će biti sa EU za tri-četiri godine, a da se, s druge, očekuje da će Brisel i Moskva naći zajednički jezik i da će, do trenutka kada Srbija postane punopravni član, EU ublažiti odnose sa Rusijom i sankcije biti ukinute.

Što se tiče optimalnih rokova pristupanja Srbije EU, Lazanski kaže da se Beograd nadao da bi, u skladu sa ranijim obećanjima Brisela, zemlja mogla da postane članica Unije oko 2025. godine, ali da su sada ti rokovi očigledno pomereni jer se EU bavi svojim problemima.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike