Komemoracija u Jasenovcu u senci dnevne politike: Umesto sećanja na žrtve hrvatski zvaničnici opleli jedni po drugima

22.04.2021

18:02 >> 21:19

0

Milorad Pupovac za 24sedam poručuje da nije hteo da komentariše političke rasprave iz pijeteta prema žrtvama

Komemoracija u Jasenovcu u senci dnevne politike: Umesto sećanja na žrtve hrvatski zvaničnici opleli jedni po drugima
Copyright 24sedam/Profimedia/Tanjug/Strahinja Aćimović

Hrvatski zvaničnici, poštujući protokol, obeležili su 76. godišnjicu proboja poslednjih zarobljenika ustaškog logora Jasenovac. Sećanje na zverstava počinjena u ovom logoru, međutim, ostalo je u senci dnevnopolitičkih obračuna.

Naime, premijer Andrej Plenković, predsednik Sabora Gordan Jandroković, predsednik Zoran Milanović kao i predstavnici naroda žrtava i antifašista, položili su vence, ali u odvojenim protokolima.

Venac je prvo položio premijer sa predstavnicima vlade, a potom i predsednik parlamenta.

Gordan Jandroković, Tanjug/HINA/ Tomislav Pavlek

– S obzirom na to šta smo sve čuli poslednjih nekoliko meseci, dok se ne steknu uslovi, puno je bolje da svako položi vence odvojeno. Uslov je da se ponašamo u skladu s nekim civilizacijskim tekovinama, da pazimo šta govorimo jedini o drugima i da bez obzira na naše razlike uvažavamo jedni druge. To se, nažalost, nije događalo u prošlim nedeljama i mesecima, kazao je predsednik Sabora Gordan Jandroković osvrćući se na prepirke s predsednikom Zoranom Milanovićem.

pročitajte još

Predsednik Zoran Milanović rekao je da je pozvao vladu u zajedničku kolonu, a premijer Andrej Plenković da nema potrebe za glumom, da se zna da su odnosi narušeni.

Zoran Milanović, Tanjug/HINA/ Tomislav Pavlek

Predsednik Zoran Milanović je venac položio sa nekadašnjim šefovima hrvatske države i poslednjim predsedavajućim predsedništva SFRJ Stjepanom Mesićem, nekadašnjim predsednikom Ivom Josipovićem i bivšom premijerkom Jadrankom Kosor.

Vence su, kao posebna delegacija, položili predsednik Srpskog narodnog vijeća Milorad Pupovac, predsednik koordinacije jevrejskih opština Ognjen Kraus, predstavnik Saveza Roma “Kali Sara” Veljko Kajtazi i predsednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista Franjo Habulin.

Kraus, Habulin, Kejtazi i Pupovac, Tanjug/HINA/ Tomislav Pavlek

Čule su se od hrvatskih zvaničnika osude monstruoznih zločina u logoru Jasenovac nad Srbima, Jevrejima i Romima, ali nekako su glasniji bili u izjavama koje su se ticale dnevne politike i obračuna s političkim protivnicima.

Hrvatski predsednik Milanović izrazio je žaljenje što nije došlo do zajedničkog obeležavanja, ali nije želeo da govori ponovo o tome zašto državni vrh nije položio zajednički venac.

O tome nije želeo da govori, ali zato nije propustio priliku da umanji težinu zločina i broj žrtava te uputi otrovne strele Srbiji rekavši da “jedna strana preteruje da je tu ubijeno 700.000 ljudi”.

-Gledamo sad i filmove u Beogradu koji su loši filmovi, mislim na Daru iz Jasenovca, koji je neuverljiv i loš. Nikako na zelenu granu s ovim mestom, rekao je Milanović.

Kritikovao je predsednik Milanović i predsednika SNV-a Milorada Pupovca za kojeg je rekao da je “kupljen i ucenjen”.

pročitajte još

-Ja sam predstavnik Srba pa tek onda Pupovac. U Zagrebu je dobio 200 glasova, a ima više od 20.000 Srba u Zagrebu. To nije legitimno, rekao je Milanović, preneli su hrvatski mediji.

Milanović je rekao i da je premijer Plenković ucenio i predstavnika antifašista Hublina, koji je prema protokolu trebalo da bude u njegovoj delegaciji, ali nije jer, kao je kazao, njegovo udruženje zavisi od Plenkovićeve milostinje.

Franjo Habulin, koga je Milanović optužio da je ucenjen od Plenkovića nije želeo da komentariše te navode predsednika.

Priznao je Milanović, ipak, da je NDH jedno od najtragičnijih razdoblja hrvatske istorije i da je aktuelna vlada protiv upotrebe ustaških simbola.

Plenković je takođe “pun razumevanja” za to šta za pripadnike Srba, Roma i drugih naroda koji su ubijani u logorima znače ustaški simboli. Zakonska regulativa postoji, sada je, kaže, samo pitanje ujednačavanja sudske prakse i postupanja.

Andrej Plenković, Tanjug/HINA/ Tomislav Pavlek

Kada je reč o pokliču “za dom spremni”, razgovori o njegovoj potpunoj zabrani biće nastavljeni, obećao je. Ipak, nije preskočio da naglasi da se ne slaže sa predstavnikom Jevreja u Hrvatskoj da se po tom pitanju nije dovoljno učinilo.

Lider najuticajnije opozicione SDP Peđa Grbin kaže da je vlada premijera Andreja Plenkovića isključivi krivac što u Jasenovcu nije položen zajednički venac državnog vrha i predstavnika naroda žrtava, odnosno što komemoracija u Spomen parku nije bila u jednoj koloni i poručio da dvostrukih konotacija nema – “za dom spremni” je zločinački pozdrav.

-Nažalost to se ponavlja, ponavlja se pre svega zbog stava vlade oko nekažnjavanja veličanja ustaškog režima. Svi danas ovde šalju poruke da se dogodio strašan zločin, a ostala 364 dana Vlada Republike Hrvatske ne preduzima ništa da bi sankcionisala one koji taj zločin veličaju, rekao je Grbin.

Predsednik Koordinacije jevrejskih opstina u hrvatskoj Ognjen Kraus, upitan da li bi bio u delegaciji sa državnim vrhom u Jasenovcu da nije bilo odvajanja, kaže da se “jako malo učinilo” i da se danas, kako je rekao, “dokazalo ono da smo potpuno podeljeni”.

-Nismo u stanju da pređemo preko nekih stvari i to napravimo na nivou. Mislim da ovo što se danas dogodilo pokazuje sliku Hrvatske u kojoj živimo, naveo je Kraus.

Predsednik Antifašističke lige Zoran Pusić rekao je da se zna zašto danas nije bilo jedne kolone.

-Tolerisanje nekakvih notornih ustaških sindroma poput ”za dom spremni” je nešto što se ne radi o hrvatskoj prošlosti, nego sadašnjosti i budućnosti. I to je bio razlog zbog čega nije bilo jedne kolone. Naravno, nikome to nije bilo drago. Ali, ja mislim da je to važno pitanje za Hrvatsku, kazao je Pusić.

Milorad Pupovac u razgovoru za 24sedam poručuje da je važno da su svi koji je trebalo da danas budu tamo, bili tamo.

Milorad Pupovac, Tanjug/ Strahinja Aćimović

-Za nas je posebno važno da smo mi predstavnici naroda žrtava i antifašista biti tamo u jedinstvenoj delegaciji. Naši stavovi oko otvorenih pitanja prema Jasenovcu i NDH su zajednički i jedinstveni. Ni tamo danas nismo hteli da komentarišemo sukobe koji se iz drugih političkih rasprava prenose na komemoraciju oko Jasenovca. Mi smo strogo pazili svi da se ne uvučemo u to i tako ćemo ostati i dalje jer želimo da sačuvamo dostojanstvo komemoracije i ispoštujemo pijetet prema žrtvama. Mogu samo reći da neki taj pijetet nisu poštovali, s obzirom na poruke koje su slali, kaže Pupovac za 24sedam.

Kada je reč o tome da se Hrvatska konačno opredeli da li je ustaški poklič “za dom spremni” zabranjen ili ne i povodom izjave premijera Plenkovića da se razgovori na tu utemu nastavljaju, Pupovac podseća da je odlukom Ustavnog suda u dva navrata najviši sud u zemlji jasno izrekao da je to nedemokratski, te da je povezano sa mračnom prošlošću i povezano sa strašnim zločinima NDH koji su ostavili stravične posledice.

-Mi imamo odredbe i krivičnog zakona i prekršajnog zakona, ali sudska praksa je takva da je daleka od ujednačene. Pokrenuta je inicijativa da to bude preciznije i u tome učestvuje najveći broj političkih stranaka pa i većine, ali i manjina i opozicionih stranaka. U toku je predizborna kampanja za lokalne izbore, a pitanje odnosa prema prošlosti jako utiču na opredeljenje birača, pa smo smatrali da treba da se zaustavi taj razgovor dok traju lokalni izbori, te će se oni nastaviti posle lokalnih izbora. To što je rekao premijer pokazuje svest da ti razgovori treba da budu nastavljeni, ocenjuje Pupovac.

Predsednik SNV dodaje da neće to biti ni lako ni jednostavno, ali da je taj proces prvi put u Hrvatskoj započet.

-Koliko će to trajati i kakav će ishod imati i kakvu formu zakonodavnog rešenja imati teško je unapred govoriti. Pogotovo sa pozicije nas koji u tome učestvujemo. Ono što znamo je da zakonodavni okvir treba unaprediti, praksu ujednačiti i obrazovnu praksu treba promeniti, medijsku praksu i informisanje o tome šta je bila NDH, kao što je bio slučaj oko godišnjice osnivanja NDH. Kada se sve te stvari skupe i komemorativne prakse, kada se sve to drugačije postavi i zajedno koordiniše dobićemo rezultat koji je Hrvatskoj potreban, ali i žrtvama i antifašistima, zaključuje Pupovac za 24sedam.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike