Ko su komite koje prave haos u Crnoj Gori? Projekat DPS-a koji služi za nasilno izvrtanje istorijskih činjenica (VIDEO)

05.09.2021

18:04 >> 05:22

0

Autor: I.Pavlović

Nemaju baš puno veze sa izvornim komitama Crne Gore

Ko su komite koje prave haos u Crnoj Gori? Projekat DPS-a koji služi za nasilno izvrtanje istorijskih činjenica (VIDEO)
Copyright 24sedam/Goran Sivački

Izvorne crnogorske komite su nastale 1916. godine, posle raspuštanja crnogorske vojske i kapitulacije Kraljevine Crne Gore.

Od 1916. do 1918. godine su vodili borbu protiv austrougarske okupcije, a nakon stvaranja Kraljevstva Srba, Hrvata i Slovenaca, manji broj komita kreće u borbu protiv izvršenog ujedinjenja, dok je drugi deo prihvatio i pomagao novouspostavljenu vlast. Svakako treba napomenuti da ovaj izvorni komitski pokret nije bio antisrpski, već se njegovi pripadnici nisu slagali sa načinom na koji je izvršeno ujedinjenje dve srpske države.

24sedam/Goran Sivački

PROČITAJTE JOŠ:

Protivnici ujedinjenja pokrenuli su oružanu pobunu poznatu kao “Božićna pobuna”.  Nakon smrti kralja Nikole 1921. godine i uvođenja Vidovdanskog ustava, došlo je do masovnije predaje komita, koji su, u manjem broju postojali, sve do 1929. godine. Dosta komita je amnestirano, a određenom broju je suđeno.

24sedam/Goran Sivački

Poznati su i pod nazivom “Zelenaši”.

U savremenom obliku pojam “komite” formalno se u upotrebu vraća od osnivanja Patriotsko-komitskog saveza Crne Gore, političke organizacije formirane 2020. godine, nakon poraza DPS-a na parlamentarnim izborima.

24sedam/Goran Sivački

Od tada do danas oni su organizovali više blokada puteva i protesta. Uz crnogorske zastave i druga nacionalna obležja nose i zastave SFRJ, Hrvatske a na njihovim skupovima mogu se čuti i pesme Marka Perkovića Tompsona, poznatog po ustaškim stavovima.

24sedam/Goran Sivački

Repertoar pesama i parola koje uzvikuju je šaren a najčešće se mogu čuti sledeće poruku: “Branićemo ovih dana Crnu Goru od dušmana!” “Nije ovo Srbija”, “Kosovo je pored Srbije” i slično.

24sedam/Goran Sivački

Iako Đukanović tvrdi da patriotsko-komitska okupljanja nisu u organizaciji DPS-a, komite su na izborima u Nikšiću, u martu ove godine nastupile u koaliciji sa DPS-om.

24sedam/Goran Sivački

Oni od jutros protestuju na Cetinju, kada su srušili zaštitnu ogradu. Zatim su kamenicama gađale policajce i ušli u tuču sa policajcima nakon čega su na više mesta blokirali put Podgorica – Cetinje.

Podsećamo, ustoličenje mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija podiglo je tenzije u Crnoj Gori, pošto su sve opozicione političke partije, predvođene DPS-om Mila Ðukanovića i Patriotskim komitskim savezom, zahtevale da taj čin bude izmešten iz Cetinjskog manastira.

24sedam/Goran Sivački

PROČITAJTE JOŠ:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike