Kavčić za 24sedam o napadima zbog projekta besplatnih udžbenika: Od obrazovanja se ne sme praviti biznis kojem je cilj enorman profit

06.03.2021

19:45 >> 18:44

0

I dok osnivač fondacije tvrdi da iza svega stoji plemeniti cilj, izdavači udžbenika tvrde da je u pitanju profit i skupljanje političkih poena

Kavčić za 24sedam o napadima zbog projekta besplatnih udžbenika: Od obrazovanja se ne sme praviti biznis kojem je cilj enorman profit
Copyright Alek Kavčić, privatna arhiva

Ponuda besplatnih udžbenika u elektronskom formatu Fondacije “Alek Kavčić” izazvala je pravi “rat” među izdavačima. Dok njen osnivač profesor Karnegi Melon univerziteta Aleksandar Kavčić tvrdi da je u pitanju potez kojim bi se olakšalo i deci i roditeljima, izdavači kritikuju njegovu ideju tvrdeći da je po sredi sumnjiva distribucija udžbenika u PDF formatu.

Kavčić objašnjava da je njegova fondacija svojevrstan vid zahvalnosti za omogućeno obrazovanje koje je stekao u Srbiji. On napominje da je tokom višegodišnjeg života i rada u inostranstvu video koliko ljudi, koji uspeju obrazovanjem, daju i vraćaju nazad svojim obrazovnim institucijama u kojima su učili, te da je to i njegova želja.

– Ja sam pre svega želeo, i ušao u sve ovo da bi jedna sistemska nepravilnost bila ispravljena. Ako je osnovno obrazovanje obavezno, ono mora da bude besplatno. Sve drugo prosto “ne pije vodu”. Ne može se od zakonske obaveze praviti slobodno tržište, u kome se onda još i izdavači takmiče ko će prodati više udžbenika. Udžbenici za osnovce su besplatni u Sloveniji, Hrvatskoj, pa čak i Makedoniji. I Crna Gora je najavila da će doneti zakon o besplatnim udžbenicima za sve osnovce. Ako „odemo“ malo dalje vidimo da su besplatni i u Mađarskoj, Austriji, Nemačkoj, Španiji… Zaista ne vidim zašto to nije moguće i u Srbiji. Prema podacima Zavoda za statistiku u našoj zemlji ima nešto malo više od pola miliona osnovaca, to zaista nije veliki broj, i ako je već osnovno obrazovanje besplatno, i udžbenici moraju da budu. Udžbenici su sredstvo za rad, sve ostalo je u rukama dobrih i zanimljivih prosvetnih radnika, poručuje Kavčić u razgovoru za 24sedam.

U delu javnosti, ipak, postoje pokušaji da se ospori ova ideja, te se tvrdi da ne mogu lako da se implementiraju u školski sistem.

– Pre svega, udžbenici su odobreni za nastavu od strane Ministarstva prosvete, i kao takvi se mogu implementirati u školski sistem. Do sredine ovog meseca, na sajtu će se naći 70 odsto udžbenika koji pokrivaju celu osnovnu školu. Deo udžbenika se i dalje piše, a zatim mora i da prođe celu proceduru odobravanja. Tako da, plan nam je da udžbenike sukcesivno kačimo, kako nam budu stizala i odobrenja za njih. Imamo ugovore sa tri izdavača: Infotehnika, Nova škola i Zavod za udžbenike. Nisu svi ugovori isti. Zavod za udžbenike, na primer, ne dozvoljava umnožavanje i distribuciju. Ostali dozvoljavaju, objašnjava Kavčić i dodaje da su pojedine škole već donele odluku da naredne školske godine njihovi đaci koriste udžbenike iz besplatne bibloteke.

Tvrdi da iza svega stoji plemeniti cilj, ali priznaje da je doživeo nekoliko napada i neprijatnih iskustava vezanih za ovaj projekat.

-Ali razumem i to. Tako to radi multinacionalna kompanija kad joj ugrozite profit. Primarni cilj svake firme, pa i ovih koje u Srbiji prodaju udžbenike je profit. Danas ne znam ni ja na koje načine su sve spremni da to i brane. I ne mogu da kažem šta me čeka sutra. Profit nije cilj fondacije, nama je važno da se javnost upozna sa činjenicama. A činjenice su neumoljive. Izrada udžbenika nije toliko skupa koliko nam se u prošlosti predstavljalo. Ni štampa nije toliko skupa koliko su nas navodili da mislimo. Tehnologija postoji da se udžbenik besplatno postavi na internet. I to nije nikakva novina. Konačno, treba da prestane čerupanje roditelja pod izgovorom da je to dobro za njihovu decu. Bitno je da građani shvate da se od obrazovanja ne sme praviti biznis kojem je cilj enorman profit. Obrazovanje je strateški interes svake nacije, i na njemu ne smeju enormno da profitiraju privatni izdavači, a pogotovu ne strani izdavači kojima nije u nacionalnom interesu obrazovanje dece u Srbiji, već iskjlučivo sopstveni džep, poručuje Kavčić.

Alek Kavčić, privatna arhiva

Iz Udruženja izdavača, koje je javno istupilo protiv Kavčićevog projekta, tvrde da bi se na ovaj način kvalitet obrazovanja unazadio, optužujući ga da skuplja jeftine političke poene. Osnivač fondacije “Alek Kavčić” u razgovoru za 24sedam napominje da nije član nijedne stranke, nijednog pokreta niti jedne organizacije.

– Profesor sam, inženjer i naučnik, a u životu sam radom i znanjem došao u poziciju da mogu, i pre svega želim, da pomognem zemlji u kojoj sam se školovao. Znate, besplatne udžbenike za sve osnovce u Srbiji ja ne vidim kao političko pitanje, uopšte. Po meni je to nešto oko čega bi svi u državi trebalo da se ujedine. Mi smo mala zemlja, potrebna nam je jaka privreda, i veoma dobro obrazovani pojedinici. A to ćemo imati ako baš svakom detetu omogućimo da mu školovanje bude potpuno besplatno, i time pomognemo da on dostigne svoj pun potencijal. Ako mogu druge zemlje, ne vidim zašto ne možemo i mi, kaže Kavčić za 24sedam.

Svojevremeno, najavljujući projekat, Kavčić je objasnio da izrada jednog udžbenika košta oko 5.000 evra, te da će u ovaj projekat uložiti od pola miliona do milion evra, koliko iznosi i jednokratni trošak koji imaju izdavači. Prema njegovim rečima, procenjuje se da tržište udžbenika u Srbiji godišnje vredi oko sto miliona evra, što zapravo pokazuje koliko se novca obrće.

Udruženje izdavača, s druge strane, osporava činjenicu da su udžbenici koje nudi Kavčić besplatni, budući da roditelji koji ih žele u štampanom izdanju treba to i da plate.

– Sredinom marta na sajtu će postojati i opcija za naručivanje štampanih udžbenika, identičnog izgleda kao u knjžari, u boji, normalno ukoričeni, po ceni od samo 2 dinara po stranici. U tu cenu je uključeno sve, i PDV naravno. Evo, na primer, udžbenik iz biologije za šesti razred koji košta hiljadu dinara, sa svojih dvesta strana, sa cenom od dva dinara štampe po stranici koštaće 400 dinara. Takođe, ukoliko neko smatra da je ovo “biznis model” za zgrtanje novca mi to pozdravljamo i pozivamo sve izdavače da svoje udžbenike takođe prodaju po 2 dinara po stranici. Takođe, ako neko misli da na ovom “biznis modelu” može da zaradi, slobodno može da skine udžbenike sa sajta besplatnabiblioteka.com i da ih sam štampa i za nižu cenu i tako “otme biznis”. Fondacije po zakonu sav prihod ionako moraju da potroše u dobrotborne svrhe, naglašava Kavčić u razgovoru za 24sedam.

Izdavači koji napadaju i osporavaju njegovu ideju tvrde, takođe, da fondacija nije ispoštovala sve Zakonom o udžbenicima propisane standarde kvaliteta štampe, da ih prilagode formatima za slepe i slabovide, da ih prevedu na jezike nacionalnih manjina…

– Ovo je samo tovarenje napada da bi izgledalo uverljivije. Niko osim javnog izdavača (Zavoda za udžbenike) nema zakonsku obavezu da štampa te niskotiražne udžbenike, već odvaja 2 odsto neto prihoda za ove udžbenike. Toga se naravno drže i izdavači zastupljeni na sajtu besplatnabiblioteka.com, navodi Kavčić.

U delu javnosti spekuliše se činjenicom da pojedini autori smatraju da su ovim projektom povređena njihova autorska prava.

– Radili smo po dva modela. Jedan deo udžbenika pisan je direktno za fondaciju. Kod ovih udžbenika smo sa svim autorima, lektorima, urednicima, ilustratorima, prelamačima – sa svima koji su učestvovali u procesu pripreme udžbenika dogovorili honorare unapred, i naravno sve tako i platili. Njihovi honorari ne zavise od prodatih ili primeraka skinutih sa sajta, i ja mislim da je to najpoštenija naknada. Znate, u prošlosti mnogi autori su se “opekli” radeći na procenat za izdavače koji nisu uspevali da prodaju izdanja, te je tim autorima i procenat izmakao, ili u prevodu, za svoj rad su bili veoma malo plaćeni. Našim modelom autori imaju zagarantovan prihod. U ovom slučaju sva autorska prava pripadaju fondaciji, koja zadržava pravo da udžbenik besplatno objavi na internetu, dok se korisnicima ne brani da štampaju, umnožavaju i distribuiraju sadržaj udžbenika. Dakle, da rade sa njim šta god žele. A izdavačko preduzeće se obavezuje da neće prodavati štampani udžbenik po ceni višoj od 2 dinara po stranici. Drugi model je saradnja sa Zavodom za udžbenike. Zavod ima svoje ugovore sa autorima. I mi smo kao fondacija kupili desetine hiljada štampanih izdanja Zavoda, i oni će biti besplatno podeljeni učenicima malih seoskih škola u Srbiji koje se budu opredeljivale za Zavodove udžbenike. U promotivne svrhe, Zavod je Fondaciji Alek Kavčić dozvolio da postavi udžbenike na sajt i tako ih učini besplatno dostupnima roditeljima i đacima za ličnu upotrebu. Od toga što smo kupili Zavodova štampana izdanja, pretpostavljamo da će autorima udžbenika biti isplaćene tantijeme, odnosno honorari, onako kako su se i dogovorili sa Zavodom, precizira Kavčić.

Projekat besplatnih udžbenika fondacije “Alek Kavčić” podržava i Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije.

-Svesni smo koliki je balast na roditeljima kada je reč o obaveznom obrazovanju. Pogotovo što knjige više ne mogu ni da se nasleđuju jer se iz godine u godinu menjaju nastavni planovi i programi. Otpora u društvu ima i jasno je zašto ga ima, jer je tržište udžbenika iz godine u godinu vredno 100 miliona evra. Od te cifre je dve trećine đaka u osnovnim školama, napominje Jasna Janković iz USPRS.

Ona dodaje da je ovo veliko olakšanje za roditelje, koji najčešće ni ne znaju da preko saveta roditelja mogu da utiču na život škole i imaju pravo i odgovornost.

-U ovom slučaju je važno da do roditelja dođu informacije, jer ovako nešto do sada niko nije ponudio. Profesor Kavčić je doneo revoluciju. Savet roditelja daje tri člana u školski odbor koji broji devet članova i oni odlučuju o svemu što se dešava u školi, pa i o udžbenicima koji će da se koriste. Roditelji možda nisu dovoljno osvešćeni da oni čine jednu trećinu tela koje odlučuje. Mislim da će ovo biti jedna fantastična utakmica da naše obrazovanje bude bolje…, dodaje jasna Janković.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike