Izazov za sve jeste da nađemo balans između zaštite zdravlja i očuvanja ekonomije: Brnabićeva na OECD forumu

18.11.2020

11:17 >> 11:38

0

Na forumu visokih zvanica obratili su se i generalni sekretar OECD Angel Gurija, kao i premijer Letonije Artur Krišjanis Karinš

Izazov za sve jeste da nađemo balans između zaštite zdravlja i očuvanja ekonomije: Brnabićeva na OECD forumu
Copyright OECD

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić učestvovala je danas na onlajn forumu visokih zvanica “Government After Shock“ („Vlade nakon kriza“), u organizaciji OECD (Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj). Na forumu visokih zvanica obratili su se i generalni sekretar OECD Angel Gurija, kao i premijer Letonije Artur Krišjanis Karinš.

Premijerka Brnabić rekla je da je forum dobra prilika da se sagleda kako su vlade odgovorile na krizu izazvanu pandemijom virusa kovid 19. Ona je istakla da sve vlade i dalje uče i prilagođavaju se krizi svakoga dana i traže najbolji odgovor na krizu.

– Ono što je naročito veliki izazov za sve vlade, jeste da nađemo balans između zaštite zdravlja stanovništva i očuvanja ekonomije – naglasila je Brnabićeva. Ona je rekla da je očuvanje ekonomije preduslov da imamo veća sredstva upravo za ulaganje u zdravstveni sistem, za nabavku opreme i medicinskih sredstava, kao i za nabavku vakcina.

OECD

Premijerka Brnabić istakla je u izlaganju da su digitalizacija i inovacije postavljeni kao ključni prioriteti Vlade još u prethodnom mandatu. Ono na šta se Vlada fokusirala i u šta je investirala jesu jačanje elektronske uprave, reforma i digitalizacija obrazovanja i transformacija naše ekonomije u ekonomiju zasnovanu na znanju i inovacijama.

– Zahvaljujući ulaganjima u digitalizaciju, tokom pandemije nismo prestali da pružamo elektronske usluge građanima. Takođe, među retkima smo gde učenici nisu izgubili nijedan čas zahvaljujući onlajn nastavi – rekla je Brnabićeva.

Govoreći o izazovima za ekonomiju, Brnabićeva je navela da je pre pandemije, IKT sektor doprinosio rastu BDP sa oko šest odsto i da je tzaj sektor imao najmanji pad u vreme krize. Ona je posebno istakla važnost programa „Moja prva plata“ za domaću ekonomiju, i dodala da je osmišljen kao ekonomski odgovor na krizu i da je u potpunosti digitalno realizovan.

OECD

OECD je ovaj program uvrstio na listu kao jedan od najboljih antikriznih programa na svetskom nivou i radiće na proširenju njegove implementacije u drugim zemljama. Program je objavljen na OECD-ovoj platformi “Studije slučaja”, a čak 22 srpska rešenja su na OECD-ovoj platformi COVID-19.

U diskusiji o najvažnijim izazovima sa kojima će se svet suočavati u budućnosti, Brnabićeva je rekla da su to sigurno klimatske promene i rastući jaz između bogatih i siromašnih, i još jednom naglasila da su upravo ekonomije zasnovane na znanju, inovacijama, istraživanju i razvoju imale manji pad u vreme pandemije.

Premijerka Brnabić je zaključila da su digitalizacija i inovacije najveća šansa i najveća snaga vlada u suočavanju sa izazovima pandemije.

OECD

– Ono što je naš cilj, jeste da imamo u potpunosti elektronsku vladu i elektronsku upravu, koja će 24/7 biti servis građanima i privredi. To je ujedno i najbolji i najefikasniji način za borbu protiv korupcije – rekla je Brnabićeva.

U zaključku diskusije, predsednica Vlade je rekla da će jedan od najvećih izazova za sve vlade u budućnosti biti kako da se napravi balans između zaštite zdravlja stanovništva, sa jedne, i zaštite ljudskih prava i sloboda, sa druge strane. Brnabićeva je naglasila da je potrebno pokrenuti širu javnu debatu o ovoj izuzetno važnoj temi.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

TAGOVI:

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike