Da li je Lajčak pomerio pregovore korak bliže rešenju?

16.10.2020

16:05 >> 15:11

0

Dok specijalni izaslanik EU za dijalog poručuje da ZSO mora da bude formiran, Priština jasno poručuje da ni posle sedam godina ne vidi to kao prioritet

Da li je Lajčak pomerio pregovore korak bliže rešenju?
Copyright TANJUG / DRAGAN KUJUNDZIC

Neispunjena obaveza formiranja Zajednice srpskih opština, preuzeta potpisivanjem Briselskog sporazuma, bila je glavna tema upravo završene posete Miroslava Lajčaka Beogradu i Prištini.

I dok specijalni izaslanik EU za dijalog poručuje da ZSO mora da bude formiran, Priština jasno poručuje da ni posle sedam godina ne vidi to kao prioritet.

Šta više, lider DSK Isa Mustafa objavio je na društvenim mrežama pismo koje je 24. avgusta, 2015. godine, dan pre potpisivanja Sporazuma o opštim principima ZSO, primio od bivše visoke predstavnica EU Federike Mogerini, a u kojem ga ona uverava da ZSO neće imati izvršna ovlašćenja.

-Pismo Federike Mogerini o ZSO, koje je obelodanio lider DSK Isa Mustafa, za Srbiju je nešto novo i to je urađeno iza leđa Beograda. Ako je pismo tačno, ispašće da smo prevareni ne samo od Albanaca, nego i od Evropske unije, ističe narodni poslanik Milovan Drecun.

Kako u izjavi za 24sedam ocenjuje analitičar Dragomir Anđelković, pismo koje je Mogerini poslala ništa ne znači.

-To je njen lični stav, bitan je Briselski sporazum, iz koga se jasno vidi da ZSO nije tek bilo kakva nevladina organizacija, već ima niz ingerencija. Kosovsko unutrašnje uređenje ne može biti faktor zbog koga bi se modifikvao Briselski sporazum i gospođa Mogerini ne može da ga naknadno menja, ističe Anđelković.

Kako dodaje, to što je pokušala da ga menja, znači da je deo evropskih struktura pokušao da radi na varanju Srbije zajedno sa Albancima.

-Navodno su bili moderator u pregovorima, a zapravo su igrali za Prištinu. Jedino to nam govori pismo gospođe Mogerini i ništa više, poručuje Anđelković za 24sedam.

Izvršni direktor Centra za strateške alternative Dušan Proroković, upitan da prokomentariše navodno pismo Federike Mogerini, kaže da ono pokazuje da su iz EU neke garancije Prištine odavno date.

“Pregovori mogu uspeti samo ako se unapred ne odredi njihov ishod. U našem slučaju ishod je već unapred određen, za EU je prihvatljivo samo ako se oni završe priznavanjem Kosova od strane Beograda. Zbog toga nema ni pritisaka na Prištinu, Albancima je dozvoljeno mnogo toga, njihova politička margina je široka”, naveo je Proroković.

Iako zvanični Beograd nije zapravo ni posle ove posete dobio uveravanja da će Priština pristupiti formiranju ZSO, specijalni izaslanik EU Miroslav Lajčak izjavio je juče da je sve u vezi sa Zajednicom srpskih opština već dogovoreno i potpisano i da treba da se ostvari. On je dodao i da se kosovski Ustav, na koji se uporno pozivaju zvaničnici u Prištini, može promeniti i da to nije Biblija.

Na ovu izjavu Lajčaka reagovali su iz Prištine, pa je tako bivša kosovska ministarka za dijalog Beograda i Prištine Edita Tahiri poručila da i Srbija može da promeni svoj ustav.

Da ova Lajčakova izjava nije u skladu s njegovom ulogom izaslanika za dijalog Beograda i Prištine, prokomentarisala je na Tviteru i rukovodilac projekta u Kosovskom demokratskom institutu Jeta Krasnići, ocenjujući je kao vrlo “uznemiravajuću”.

Petrič: Priština igra opasnu igru u vezi sa Zajednicom srpskih opština

Uprkos svemu, analitičar Anđelković misli da se tek možda nazire nada da u perspektivi budemo bliže ZSO.

-Tek kada Nemačka bude ozbiljno pritisla Prištinu, moći ćemo da uistinu očekujemo formiranje ZSO. Tokom posete Lajčaka ništa se nije neočekivano desilo, i tako će biti sve dok ne vidimo rezultate poruka koje šalju iz EU, poručuje Anđelković za 24sedam.

Slobodan Zečević iz Instituta za evropske poslove ocenjujući efekte posete Beogradu i Prištini specijalnog izaslanika EU za dijalog o KiM Miroslava Lajčaka, kaže da se pregovori nastavljaju, ali nemaju sadržinu, jer Brisel nije u stanju i nema kapacitet da privoli Prištinu da sprovede dogovor o Zajednici srpskih opština.

Zečević kaže da je posle Lajčakove posete ostalo “poprilično nejasno” da li je Priština pristala da se dijalog nastavi razgovorom o ZSO, što je uslov Beograda, dok je, kako ocenjuje, Srbija ponovo pokazala bezgranično strpljenje i posvećenost pregovorima o KiM, stabilnosti regiona, ulasku u EU i evropskim vrednostima.

Uz mnogo truda i teškog rada možemo doći do kompromisa: Vučić odgovorio na poruku Lajčaka nakon posete Beogradu

Proroković smatra da će pitanje formiranja zajednice srpskih opština teško biti rešeno i dodaje da će EU koja, kako kaže, loše podnosi političke poraze, ipak nastaviti da simulira da je sve u redu i da formalno vodi proces pregovora.

-Može Lajčak dolaziti i odlaziti, može se i u Briselu razgovarati, ali će ova prepreka teško biti preskočena u dogledno vreme. Previše bi bilo za EU da se pregovori prekinu. Oni loše podnose političke poraze. Tako da će simulirati kako je sve u redu, nastaviće pregovore formalno, ali suštinski sumnjam da se tu mnogo može promeniti, rekao je Proroković Tanjugu.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike