Anđelković uoči susreta Vučić-Lajčak za 24sedam otkriva od koga Srbija trpi najveće pritiske i ko ugrožava Briselski sporazum

12.10.2020

20:19 >> 11:44

0

Lajčak očekuje od Vučića dalekosežne odluke, a predsednik Srbije – pritiske velikih država

Anđelković uoči susreta Vučić-Lajčak za 24sedam otkriva od koga Srbija trpi najveće pritiske i ko ugrožava Briselski sporazum
Copyright TANJUG / DIMITRIJE GOLL

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da će naredna nedelja biti veoma važna, jer će biti donete mnoge bitne odluke i obavljeni važni politički razgovori.

Vučić nije precizirao o kakvim bitnim odlukama je reč, ali se, kako je ranije najavljeno, očekuje formiranje Vlade Srbije. Kada je reč o važnim razgovorima, za narednu nedelju najavljena je poseta specijalnog izaslanika EU za dijalog Miroslava Lajčaka Beogradu i Prištini.

Lajčak kaže da Brisel od predsednika Srbije Aleksandra Vučića očekuje “dalekosežnu odluku” po pitanju Kosova i Metohije i da se srpski predsednik s pravom pita da li EU nudi evropsku perspektivu zauzvrat, prenosi DW.

Na pitanje da prokomentariše izjavu Lajčaka da od njega kao predsednika Srbije očekuje dalekosežnu odluku o KiM, Vučić je rekao da očekuje korektan razgovor s Lajčakom, a od nekih velikih država – pritisak da prihvati ono što se očekuje od njega.

TANJUG / TARA RADOVANOVIC

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da se nada da će EU razumeti da je Srbija spremna na razgovor i kompromis u dijalogu o Kosovu i Metohiji, ali ne na ultimatum i jednostrane poruke.

-Ako bilo ko misli da poruka Srbiji „priznajte Kosovo, a dobićete zauzvrat ništa” i vaš narod će biti izložen progonu kao što je bio 17. marta, u svako vreme kada nije bilo snažnijeg odgovora srpske države, ne moram da govorim šta bi bio i šta jeste odgovor”, kazao je on.

Nada se, takođe, da će EU dobro razumeti da ne može neko da potpiše sporazum u Briselu pod okriljem EU, a zatim donosi deklaracije i rezolucije kojima negira sve, a tako i ZSO, i kaže da Srbija treba da prizna nezavisnost Kosova, a da će naknadno da formiraju ZSO, kao što to govori Priština.

-To je nemoguće, rekao je Vučić i dodao da je siguran da pozicija Lajčaka nije laka.

Lajčak je za austrijski Viner cajtung rekao da je najteži deo bio da se dijalog uopšte ponovo pokrene i ponavlja da je cilj “obavezujući obuhvatni sporazum”.

-Već imamo predlog teksta o prognanim i nestalim osobama kao i o ekonomskoj saradnji. Ali i ovde važi načelo da ništa nije dogovoreno dok sve ne bude dogovoreno. Trenutno diskutujemo o veoma kompleksnim temama, među kojima su finansijska potraživanja i vlasnička prava“, rekao je Lajčak.

On je istakao pitanje Zajednice srpskih opština koja je, kako je podsetio, već dogovorena sporazumima 2013. i 2015. godina, koji nisu sprovedeni.

-To je veoma osetljiva tema o kojoj se oglasio i kosovski ustavni sud – to mišljenje se mora uzeti u obzir. Ali pitam one koji kažu da sada nije pravi trenutak za to: Kada, ako ne sada? Pa sami ste potpisali dogovor, ukazuje Lajčak.

Vučić podseća da već sedam i po godina nema pomaka.

-Kada dobijete iz Prištine ”nećemo da razgovaramo o toj temi”, o ZSO… Zamislite, nešto što smo potpisali pre sedam i po godina nećemo da provodimo u delo, i nećemo čak ni da o tome razgovaramo… Izmišljali su kako nema predloženog statuta od strane upravljačkog tima. Sve postoji, nisu hteli da razmatraju. Doneli su odmah odluku kosovskog ustavnog suda. O čemu pregovaramo, ako je nešto u skladu sa kosovskim sudom, onda nema o čemu da se pregovara, već to može odmah da se primeni, jer je to pravo”, objasnio je Vučić.

Istakao je da je suština da Albanci očekuju da neko pritisne Srbiju, i da ona kaže “potpisaćemo to”.

-Očekujem u budućnosti pritisak, ne mislim da će to da radi Lajčak, radiće to neke velike države, koje će govoriti ”ako prihvatite to, mi ćemo da vas potapšemo po glavi, ti ćeš biti veći demokrata, a, ako ne, onda ćeš biti najveći autokrata”. Sve sam to prošao mnogo puta, samo što danas nije dovoljno da uložite 100 miliona u nečije rušenje, morate mnogo više”, rekao je Vučić.

Lajčak, na pitanje o idejama iz SAD, koje bi eventualno uključivale razmenu teritorija, odgovara da je potrebno naći evropsko rešenje koje odgovara 21. veku.

“Region ima tragičnu prošlost sa povlačenjem granica duž etničkih linija“, ukazao je Lajčak.

Anđelković: Neka prvo EU objasni šta to oni od nas očekuju

Kako za 24sedam kaže politički analitičar Dragomir Anđelković, kada je reč o pritiscima koje očekuje predsednik Srbije, nesumnjivo je da država koja vrši najveći pritisak i koja stoji iza evropskih institucija – Nemačka.

TANJUG / DIMITRIJE GOLL

-Ona je ključni faktor kada je reč o politici Evrope usmerene ka Kosovu. Evropa se ponašala prema Kosovu kao da je velesila, a ne protektorat i to koji se pred EU obavezao da formira Zajednicu Srpskih Opština. To što je Lajčak progovorio o ZSO je rezultat toga što Beograd nije spreman da nastavi pregovore dok se ne raščisti pitanje dogovoreno Briselskim sporazumom. A da li će EU nešto preduzeti i pokrenuti to, nije pitanje za Beograd, već za Brisel. Oni treba da se pozabave Albancima. Sve drugo je prebacivanje krivice. Ili neka kažu da je Briselski sporazum mrtav ili neka ih nateraju da to obave, navodi Anđelković za 24sedam.

Kada je reč o “dalekosežnim odlukama”, koje Lajčak očekuje od predsednika Vučića, Anđelković navodi da prvo EU mora da objasni šta to oni od nas zahtevaju.

-Ne vidim kakve dalekosežne odluke donosi Srbija, jer Srbija ne može da odluči ništa što narušava njen suverenitet, konstatuje Anđelković.

Sagovornik 24sedam navodi da pritisci, koje naša zemlja trpi i koje ubuduće očekuje predsednik Srbije, dolaze iz Nemačke.

– Mi smo stalno pod pritiskom, a on je sada još veći jer Nemačka ne gleda blagonaklono na vezu između Beograda i Vašingtona. Odnose sa Moskvom bi nam još i tolerisali, ali sa Vašingtonom ne, jer je rivalstvo između Nemačke i Amerike pojačano, zaključuje Anđelković.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike