Arno Gujon upozorava: Ako se to desi na Kosovu i Metohiji, može da se desi bilo gde

26.05.2021

13:40 >> 13:41

0

Gujon dodaje da će borba za kulturu i kulturno nasleđe biti veoma žestoka

Arno Gujon upozorava: Ako se to desi na Kosovu i Metohiji, može da se desi bilo gde
Copyright Arno Gujon, TV Pink printscreen

Govoreći o problemima sa kojima se suočava srpski narod na Kosovu i Metohiji i pomoći koju pruža organizacija koju vodi, Arno Gujon, direktor Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu i direktor Organizacije Solidarnost za Kosovo napominje da uprkos zabrani ulaska na teritoriju KiM, koju on ima, njegovi volonteri uspevaju da dođu do svih mesta i sela, te da u saradnji sa Eparhijom raško-prizrenskom i narodnim kuhinjama uspeva da realizuje sve projekte.

– Već dve ipo godine meni stoji ta zabrana, ali hvala Bogu, volonteri mogu da idu to tih sela. Imamo odličnu saradnju sa Eparhijom raško-prizrenskom, sa narodnim kuhinjama, i oni su naše uši i oči na KiM. U svakom seocetu ima sveštenik koji zna sve što treba, i zajedno sa njima realizujemo te projekte – objasnio je Gujon.

Gujon dodaje da će borba za kulturu i kulturno nasleđe biti veoma žestoka, a da će, ukoliko dođe do otimanja istog, to biti problem, ne samo Srba, već evropske civilizacije.

Vjosa Osmani, Glauk Konjufca i Aljbin Kurti zatražili su od Uneska da četiri srpska srednjovekvna pravoslavna manastira na KiM pod zaštitom te međunarodne organizacije, uklone iz grupe rizične kategorije.

– Borba za kulturu i kulturno nasleđe će biti veoma žestoka, i treba da se borimo do kraja. I ako uspeju, a ne verujem da će uspeti, onda su oteli deo identiteta srpskog naroda, ali i evropske civilizacije. I to je problem svih nas, ja gde god da idem, ja to kažem. To nije problem samo Srbije, već cele civilizacije. Jer ako se to desi na KiM, može da se desi bilo gde, rekao je Gujon.

pročitajte još

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike