Albanci u strahu zbog dolaska Avganistanaca: Tzv. država Kosovo može da bude na meti talibana

17.08.2021

16:02 >> 17:43

0

Autor: M. I.

Nadamo se da imamo finansijsku podršku SAD za njihovo privremeno stanovanje, izjavio je Nrecaj

Albanci u strahu zbog dolaska Avganistanaca: Tzv. država Kosovo može da bude na meti talibana
Copyright Priština, AP Photo/Visar Kryeziu

Smeštaj Avganistanaca na Kosovu i Metohiji mogao bi biti izazov u finansijskom smislu ako za tu namenu ne dođe pomoć od SAD, smatra analitičar Anton Nrecaj.

On je, za Ekonomiju onlajn, dodao da tzv. država Kosovo mora razmotriti i mogućnost napada talibana kao rezultat pružene pomoći izbeglicama.

pročitajte još:

– Vidim to iz dve perspektive, prve humanitarnog aspekta i zakonskih obaveza koje se uvek zasnivaju na kapacitetima koje imamo kao država. Drugi deo je politički i moralni aspekt koji imamo prema Avganistanu, jer se smatra jednom od prvih zemalja koje su priznale nezavisnost Kosova. Imamo obavezu i možda imamo problem sa budžetom, ali se nadamo da imamo podršku Sjedinjenih Država za njihovo privremeno stanovanje – izjavio je Nrecaj.

On je naveo da sve što se dešava u Avganistanu za tzv. državu Kosovo može da predstavlja brigu za povlačenje priznanja, ali i u bezbednosnom smislu.

Nrecaj dodaje da je veoma važan deo u ovom procesu verifikacija izbeglica, a da je problem nedostatak pristupa dokumentima.

– U okviru ovog procesa pristupanja bio je i deo verifikacije spiskova osoba koji je dostavljen SAD, a Kosovo je tranzitna zemlja za njih. Treba napomenuti da je malo zemalja koje su se složile da treba da pomognu – zaključio je Nrecaj.

Pročitajte još:

Podsetimo, predsednica privremenih prištinskih institucija Vjosa Osmani saopštila je da je dala saglasnost za privremeni prijem Avganistanaca, dok za njih ne bude rešeno pitanje imigracionih viza za SAD. Zahtev Vašingtona prihvatila je i Albanija, a to je potvrdio premijer Edi Rama.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike