Otkrivena dokumenta o aferi "Mauricijus": Đilas krije milione na Mauricijusu i Švajcarskoj

17.03.2021

20:09 >> 07:05

0

Obelodanjeni su dokazi da se poslovanje Dragana Đilasa proteže sve do poreskog raja Mauricijusa, kao i da ima značajnu sumu na računu u Švajcarskoj

Otkrivena dokumenta o aferi "Mauricijus": Đilas krije milione na Mauricijusu i Švajcarskoj
Copyright Profimedia/Antonio Ahel/ATAImages/Pixabay

Obelodanjeni su dokazi da se poslovanje Dragana Đilasa proteže sve do poreskog raja Mauricijusa, kao i da ima značajnu sumu na računu u Švajcarskoj.

Postoji dokumentacija da je 12. decembra 2020. godine Đilas na dva računa u te dve zemlje imao skoro 6,4 miliona evra.

“Postoji osnovana sumnja da je ovo samo vrh ledenog brega i prvi veliki trag u otkrivanju mutnih poslovnih i finansijskih transakcija koje su se godinama odvijale u trouglu izmedu Đilasa, njegovog rodenog brata Gojka i biznismena Dragana Šolaka”, navodi se u tekstu “Novosti”.

Printscreen

 

Dodaje se da bi dalja istraga mogla da dovede do “šokantnih saznanja da su stotine miliona evra narodnih para izvlačili iz zemlje i da je taj novac završio, kako postoje naznake, na mnogim računima u još najmanje 15 država sveta”.

A Đilas je prethodnih dana tvrdio da nema nijedan račun u inostranstvu! Njegove tvrdnje pale su u vodu.

O toj temi govori i ministar finansija Siniša Mali.

Pomoćnik glavnog i odgovornog urednika za digitalna izdanja Večernje novosti Andrijana Nešić rekla je za “Vanredne vesti” da su Novosti do dokaza došle istraživačkim novinarstvom došli do dokumenata.

Printscreen/Pink

– Nismo mogli da verujemo šta se sve krije iza tih računa. Sve je javno, sve smo objavili. Smatramo da neko ko je bio na javnim funkcijama, treba da objasni zašto se u javnosti inosi nešto što je opozit – navela je Nešić.

Ona je pokazala dokumenta sa Mauricijusa iz Dojče banke, gde piše ime Dragana Đilasa i firme.

Printscreen/Pink

– U tom dokumentu su iznete čak i sume. Tu je i dokument o bankovnom računu u Švajcasrkoj koji se vodi na ime brata Dragana Đilasa, odnosno njihove kompanije – navela je Nešić.

Pročitajte još:

 

Radovanović: Đilasovo negiranje ukazuje da nameru da se prikriju računi

Željko Radojavascript:vanović iz Uprave za sprečavanje pranja novca smatra da imajući u vidu udaljenost Srbije i Mauricijusa, male ekonomske razmene između dve zemlje, nema ekonomsku opravdanost. – Imajući u vidu nedvosmisleno negoiranje Đilasa da ima račune u toj zemlji, pokazuje na nameru da se nešto prikrije – naveo je Radovanović i dodao da su se stekli uslovi za ozbiljnu istragu. Uprava za sprečavanje pranja novca, bi svakako dala doprinos u celoj toj stvari.

Siniša Mali: “Šokiran sam celom tom strukturom”

Ministar finansija Siniša Mali kaže da je šokiran, prvo iznosom novca koji se pominje, a to su milioni evra.

– Šokiran sam celom tom strukturom. Vraćajući film u nazad. Vučić je jasno upozorio Dragana Đilasa da ne kaže da nema račun. Upravo se to dogodilo. Na dva računa na Mauricijusu je korisnik tih računa Dragan Đilas, drugi u Švajcarskoj – naveo je Mali.

Printscreen/Pink

– To je dokaz da laže i obmanjuje građane Srbije već danima u nazad. Ima posla i za Upravu za sprečavanje pranjana novca, Tužilaštvo…- naveo je Mali.

On je podvukao da je reč o ogromnom novcu.

– Ovo je novac koji je on zaradio, opljačkao dok je bio na vlasti u Beogradu. To je novac sakriven od poreskih organa. Nadležni da utvrde kako je neko došao do tolikog novca dok je bio na vlasti – istakao je Mali.

– Interesantna je veza između Dragana Đilasa i Dragana Šolaka – dodao je on.

Printscreen/Pink

Nešić je govorići o računu na Mauricijusu, navela da je 12. decembra 2020. bilo preko pet miliona evra.

Ministar Mali je podsetio da je 2014. godine mesec dana pre nego što je prestao da bude predsednik DS Dajretk mediju prodao nekom Bugarinu, a novac je obezbednio Šolak.

– Istu tu kompanije je taj Bugarin preneo na kompaniju Askanijus, čiji je korisnik računa na Mauricijusu Dragan Đilas – dodao je Mali.

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike