Hrana nazvana po važnim ljudima: Mandarine su dobile ime po monahu, a Cezar salata po vojskovođi

16.09.2021 | 18:37 >> 18:40

Autor: A.Gligorijević

Pica margarita je ime dobila po kraljici Margariti Savojskoj (1851–1926) i u znak sećanja na posetu Napulju

Copyright Profimedai/Pixabay

Nekada je vrlo popularno bilo nazvati neko jelo po slavnoj ličnosti. U prošlosti su ljudi slučajno izmišljali jela, ili u čast kraljeva, državnika ili poznate glumice. Francuski kuvar Žan Kornil je rekao da je davanje imena jelu po nekoj dami, iskreni kompliment.

Pročitajte još:

Ovo su samo neka od jela koja su dobila imena po ljudima:

Pica margarita je ime dobila po kraljici Margariti Savojskoj (1851–1926) i u znak sećanja na posetu Napulju. Osnova za testo, prelivena paradajzom, sirom i bosiljkom, dočarava boje italijanske zastave. Ipak, neki misle da je priča potpuno izmišljena.

Copyright Pixabay

Mandarine klementine su ime dobile po francuskom monahu Pjeru Klementu Rodijeru, koji je krajem XIX veka živeo u Alžiru. Manastir je imao voćnjak i tu je otkrivena klementina – hibrid između mandarine i slatke pomorandže.

Naćosi su ime dobili po Ignasiju Naćo Anaji, batleru u Viktorija klubu u Pijedras Negrasu u Meksiku. On ih je napravio za grupu supruga američkih vojnika koje su došle u posetu iz obližnjeg Fort Dankana. On je tortilje isekao na trouglove, potom ih je pržio i prelivao sirom i halapenjosom.

Copyright Profimedia

Cezar salata nije ime dobila po slavnom rimskom vojskovođi već po italijanskom imigrantu Cezaru Kardiniju koji je radio u hotelu “Cezar” u Tihuanu u Meksiku. Moguće je da je jelo stvorio i neko od njegovih saradnika.

– Čuveni odrezak stroganov je dobio ime po grofu Stroganovu. Jelo je nastalo u Rusiji u 19.veku i pravi se tako što se govedina kuva u sosu od pavlake i paprike. Bilo je veoma popularno u Kini, Japanu i SAD, sve do Hladnog rata. Onda je postalo veoma nepatriotski naručiti ovo jelo u restoranu.

– Godine 1899. jelo od ostriga preliveno herbi sosom dobilo je ime po Džonu D. Rokfeleru, tada najbogatijem čoveku u Americi. Stvorio ga je Džuls Alsijatore, sin osnivača čuvenog restorana “Entoni” u Nju Orleansu.

Copyright Pixabay

– Đuzepe Ćiprijani, vlasnik čuvenog bara “Hari”, u Veneciji je 1950. godine napravio jelo kojem je dao ime karpaćo, po čuvenom slikaru Vitoriju Karpaću koji je bio poznat po upotrebi crvene boje u svojim delima. Đuzepe je odao počast i slikaru Đovaniju Beliniju nazvavši po njemu jedno piće.

Pročitajte još:

– Ono što mi danas zovemo sendvičem, izum je Džona Montegjua iz Kenta u Engleskoj – četvrtog grofa od Sendviča.

– Čim je Donald Tramp pobedio na izborima u Americi 2016. godine, u Sloveniji, u rodnom mestu njegove supruge Melanije, Sevnici, lokalna poslastičarnica je napravila tortu koju je nazvala po njoj.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam