Ruže i sujeverje: Na grobu se sade crvene ruže, a poklanjaju isključivo njeni pupoljci

13.04.2021 | 09:30 >> 07:56

Autor: Slavica Kalaba

Najčudnije verovanje potiče iz Tirola, gde ruže sade na krovovima kuća

Copyright Pixabay

Cveće se širom sveta već vekovima koristi kako bi se iskazali poštovanje, emocije, ljubav. Ruža, kao kraljica među cvećem, uvek je zauzimala posebno mesto. U 17. veku ruže su bile toliko poštovane da su bile zakonsko sredstvo plaćanja.

U 19. veku, u viktorijanskim domovima uvek su morale da budu dve knjige: Biblija i cvetni rečnik. Davanje pogrešnog cveta nekoj osobi je moglo da dovede do prekida prijateljstva i uništavanja reputacije.

Copyright Pixabay

Upravo zato se razvio i niz sujeverja u vezi sa ovim cvetom. Staro i dobro poznato pravilo je da su crvene ruže namenjene zaljubljenima, a bele devicama. Žuti cvet označava ljubomoru, a roze platonsku ljubav.

U pojedinim delovima Velike Britanije veruje se da ako sanjate crvene ruže, to donosi sreću i ljubav.

Copyright Pixabay

Takođe se veruje i da bacanje ruža u vatru donosi sreću, ali treba voditi računa o tome da, kad se seku ruže, ne otpadne nijedna latica, jer je to loš znak.

U mnogim zemljama je tradicija da se grmovi ruža sade na groblju. Smatra se da se tako preminule osobe štite od zla. U Škotskoj se veruje da crvene ruže na groblju govore o dobroti preminulog.

Copyright Pixabay

U Italiji se nikada ne poklanjaju rascvetale ruže, jer se veruje da to donosi smrt onome kome su ruže namenjene. Zbog toga se isključivo daruju ruže u pupoljcima.

Copyright Pixabay

Sigurno je da jedno od najčudnijih sujeverja potiče iz Tirola. Tamo se veruje da je dobro zasaditi ruže na krovu kuće, jer to štiti ukućane od udara groma.

Pročitajte i ovo:

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam