Lik koji crtam često liči na mene ili ja na njega, kaže, za 24sedam, ilustratorka najlepših dečjih bajki Ana Grigorjev

03.11.2020 | 19:30 >> 15:41

Autor: Ana Gligorijevic

Moja umetnost je spoj realnosti i sanjarenja, koje čini veliki deo mog života, kaže nam umetnica

Copyright Privatna arhiva/Ana Grigorjev

Oduvek je zapažala korice knjiga i pridavala im veliki značaj. One sa lošom ilustracijom bi ulepšavala, a pričama bez slika docrtavala bi svoje. Tako su izgledali njeni prvi koraci ka svetu ilustracija, u kome danas suvereno vlada. Ilustratorka najlepših dečjih bajki – Ana Grigorjev.

Završila je školu za dizajn, a potom i likovnu akademiju, odsek slikarstvo. Sve svoje znanje i ljubav uložila je u oslikavanje knjiga za decu. Do sada je svojim čarobnim ilustracijama ukrasila više od 180 visokotiražnih knjiga za decu, oko 50 slikovnica i 20 udžbenika za domaće i strane izdavačke kuće.

Za naš portal otkriva da se ilustracijama uvek vraćala.

– Jedno vreme sam tu svoju želju potiskivala. Na likovnoj akadamiji sam se bavila klasičnim slikarstvom, jer puno profesora nije podržavalo ilustrativni pristup. Kod nas je, nažalost, ta grana umetnosti degradirana i nepravedno zapostavljena, smatra se da je ilustracija niža grana umetnosti, da je to nesto neozbiljno, sa čime se ja lično ne slažem – kaže Ana Grigorjev.

Copyright Privatna arhiva/Ana Grigorjev

– Mislim da je veoma važno deci što vernije i maštovitije dočarati priču slikom. To je način da ih književnost uopšte i privuče, jer najranije upoznavanje s knjigom predstavlja uvod u svet velikih dela književnosti.

Zato je posao ilustratora posebno težak i odgovoran. Korice knjige su te koje će dete odbiti ili je privući knjizi.

– Sećam se da sam, kada sam bila mala, za neke priče mislila da nisu dobre, baš zbog ilustracija koje mi se nisu dopadale u tom trenutku, a tek kasnije sam uvidela da su u pitanju bila sjajna književna dela – priseća se naša sagovornica.

Copyright Privatna arhiva/Ana Grigorjev

Ana nam dalje objašnjava da je, pored zanatskog umeća, potrebno da ilustrator poseduje veliku moć zapažanja i imaginacije. Zadatak je malo kompleksniji nego što na prvi pogled izgleda, jer ilustracija u knjizi ne predstavlja samo dekoraciju ili ukras.

– Dobra ilustracija je ona koja ostavlja snažan utisak na dete i podstiče ga na razmišljanje, razvija mu maštu i asocijacije, a pored funkcije lakšeg razumevanja priče, može da doprinese i tome da dete poželi da se slikarstvom jednog dana i bavi, kao što je bio slučaj sa mnom – kaže Ana.

Na pitanje da li više uživa u ilustraciji starih klasika ili modernih priča, odgovara:

– Rad na starim klasicima može biti ponekad težak jer je teško odupreti se uticajima i predstavama koje smo toliko puta u životu videli i zapamtili na način na koji je neko već uradio. Iz tog razloga, kada počinjem sa radom na priči koja je “već viđena”, volim da pogledam sve verzije koje postoje, i igrane i crtane, kako bih videla šta nije prikazivano dosad. Upravo zbog toga najviše volim da ilustrujem bajke koje nisu mnogo ili nisu uopšte prikazivane, a takvih je jako malo.

Copyright Privatna arhiva/Ana Grigorjev

– Za mene je izazov da radim i stare klasike i moderne priče. Zapravo, najviše volim da napravim spoj moderne priče sa elementima klasičnih bajki. Moja umetnost je spoj realnosti i sanjarenja, koje čini veliki deo mog života. Skoro da ne prođe nijedan dan da nešto ne nacrtam. Čak i kada se dešavaju loše životne stvari, ja imam potrebu da crtam i na taj način se lakše nosim sa problemima.

Deca su joj najoštriji kritičari, ali i najveća inspiracija.

– Moja deca se ne ustručavaju da kažu kada im se nešto ne dopada. Odrastaju gledajući to što radim i s vremenom postaju sve veći i stroži kritičari, bez imalo milosti!

Raditi posao sa bajkama pruža mnoga zadovoljstva.

– Rad na svakoj knjizi za mene je jedna velika avantura i ponekad želim da se nikad ne završi. Jako volim da ilustrujem bajke, često mi rad na nekoj bajci potpuno promeni život, pa ceo taj period bude u duhu te bajke, saživim se sa njom. Ponekad lik koji crtam počne da liči na mene ili ja na njega. Skoro svaka knjiga koju radim me opčinjava i iziskuje celu, i u svaki detalj koji naslikam je utkan deo mene.

Neka vam naša galerija pomogne da utonete u čudesni svet slika Ane Grigorjev, a 19. novembra ih pogledajte uživo u galeriji Studentskog kulturnog centra na samostalnoj izložbi najistaknutije srpske ilustratorke. POGLEDAJ GALERIJU

Izložba ilustracija Ane Grigorjev trajaće do 4. decembra 2020. godine.

 

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam