Šokantna pravila kojih su morale da se drže stare holivudske zvezde

08.04.2022 | 18:30

Saznajte na šta su sve pristajali zarad bogatstva i slave

Copyright Profimedia

Poznat po svom glamuru i sjaju, Holivud je iznedrio mnoge zvezde čije su karijere trajale decenijama.

Malo je poznato da je uslov za tako uspešnu karijeru bilo poštovanje strogih pravila, za današnje pojmove šokantnih.

Strogo kontrolisan život

Glumci koji su imali dugogodišnji ugovor sa studijom nisu mogli da biraju uloge. Dakle, bili su prisiljeni da glume likove koji su im bili ponuđeni. Ako bi glumac odbio da glumi u filmu, mogao bi biti suspendovan sa posla na određeno vreme, bez mogućnosti da radi na drugoj strani. Report je objavio da je Varner Bros suspendovao Beti Dejvis zbog odbijanja uloga.

Profimedia
 

Sjaj i glamur starog Holivuda

Obline Merilin Monro uvek su bile u centru pažnje. Da je bila i više nego svesna te činjenice dokazuju svakakve ideje koje su joj padale na pamet, a koje su imale za cilj da „poprave“ neki fizički nedostatak. Tako je stavljala kisele krastavce u svoje grudnjake ili bi uzela dugmiće i šila ih unutar svoje haljine da bi joj grudi izgledale lepše. Glumica Ketrin Hepbern, koja je preferirala pantalone, a ne suknje, na set bi dolazila u farmerkama. Jednom prilikom su joj sakrili pantalone iz garderobe - bio je to način na koji su kostimografi pokušavali da je nateraju da obuče suknju. Ali ona se umesto toga vratila na set u donjem vešu.

 

Glumice su morale biti zgodne

Dok današnji Holivud dozvoljava glumce i glumice različite građe, zlatno doba nije tolerisalo višak kilograma.

Osim toga, u mnogim ugovorima bilo je zabranjeno gojenje. To je u praksi značilo da glumica ako nabaci koje kilo viška mora hitno da se „baci“ na strogu dijetu. Poznat je slučaj Grete Garbo koja tri nedelje nije jela ništa sem spanaća, dok je Marlen Ditrih nedelju dana živela na soku od paradajza i krekerima.

Profimedia
 

Bez prava na odmor i bolovanje

Glumci su morali doslovno živeti na filmskom setu. Često su radili i po 16 sati dnevno, 6 dana u nedelji. Tokom snimanja bilo je nemoguće uzeti bolovanje ili godišnji odmor. Sva kašnjenja odbijala bi se od plate glumca.

Profimedia
 

Majčinstvo nije bilo dobro za imidž glumice

Mnoge glumice zlatnog doba morale su da biraju između toga da budu majke ili da nastave svoju glumačku karijeru. Neplanirana trudnoća jedne glumice mogla bi uzrokovati kašnjenje u produkciji filma i stvoriti skandal, pa studiji nisu podržavali roditeljstvo. Osim toga, glumica je morala da održava imidž poželjne žene, a porođaj i trudnoća bi tome mogao da šteti.

Bonus video:

var player = new Clappr.Player({source: "https://media-24sedam.ott.solutions/media-24sedam/video_content/64c3d6126c143cbbdfa2636a/2022/04/01/64c4e9aeb45738d81958c705/uhd/64c4e9aeb45738d81958c705.mp4/playlist.m3u8",parentId:"#VMS_64c4e9aeb45738d81958c705",poster:"https://cdn.brid.tv/live/partners/20325/snapshot/985061_th_1648907657.jpg",playback: {preload: 'metadata',controls: false,playInline: true,recycleVideo: Clappr.Browser.isMobile,crossOrigin: 'anonymous',externalTracks: []}});

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam