Omiljen kod turista iako 46 km prelazi dugih pet sati! Za najsporiji voz na svetu traži se mesto više

23.03.2023 | 14:32

Autor: A.G.

Vozi prosečnom brzinom od 10 kilometara na sat

Copyright Profimedia

Indijska železnička mreža se smatra jednom od najvećih na svetu. Osim što su poznate po gostoprimstvu, poznate su i po brzim vozovima kao što su Vande Bharat Ekpress, Gatiman Ekpress, Rajdhani Ekpress, ali i po jednom koji mili po šinama.

Naime, planinsku prugu Nilgiri niko ne koristi da bi stigao od tačke A do tačke B, već zbog čiste radosti vožnje u vozu koji prolazi kroz 16 tunela, 250 mostova i 208 serpentinastih krivina.

Profimedia
 

Putnički voz Mettupalaiam Ooti Nilgiri najsporiji je voz u Indiji koji vozi brzinom od 10 kilometara na sat, što je otprilike 16 puta sporije od najbržeg voza u Indiji. Voz pređe 46 km za oko pet sati, pre svega zbog toga što saobraća u prilično brdovitom području. Ali, slikovit pogled koji pruža nadoknađuje brzinu voza.

Profimedia
 

Ovaj voz prolazi kroz mnoge tunele i preko 100 mostova tokom svog putovanja. Kameniti teren, jaruge, plantaže čaja i brda sa gustom šumom čine vožnju posebnom.

Profimedia
 

Kada uđete u voz, kao da ulazite u drugu dimenziju. Među putnicima vlada opipljivo uzbuđenje, svi su praznično raspoloženi, klicaju i aplaudiraju kada voz prolazi kroz mračne tunele.

Bonus video:

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam