Četiri svakodnevne navike zbog kojih vam je lice puno bubuljica

06.05.2022 | 13:52

Nečista koža je nešto što izluđuje svaku ženu, a nismo ni svesni da upravo stvari koje radimo svaki dan utiču na pojavu bubuljica

Copyright Profimedia

Verovatno se često pitate šta to pogrešno radite kada vam je lice kao kod pubertetlije. 

Vodite računa o higijeni lica, redovno odlazite kod kozmetičara, koristite kvalitetnu šminku, ali bubuljice su i dalje tu.

Uporne akne neće se samo pojaviti i nestati, već će se naizmenično smenjivati u dominaciji na određenom delu lica. Neće biti uvek na istoj tački, ali mogu biti skoncentrisane na jednom delu. Nekada su to bubuljice na bradi, a nekada na obrazima.

Nažalost, uzrok se često krije u tipičnim svakodnevnim navikama. Stoga ubuduće imajte na umu ove četiri stvari.

1. Mobilni telefon je zamka

Stalno ste na telefonu i razgovarate sa saradnicima, prijateljima ili svojim voljenima? U tom slučaju ne treba da vas čudi ako koža krene u štrajk. Bezbroj klica i bakterija nakupljaju se na slušalicama i ekranima tokom vremena, što može dovesti do kontaminacije u stalnom kontaktu sa kožom. Stoga, sada više nego ikada, redovno dezinfikujte svoju opremu! 

Unsplash
 

2. Pogrešna bjuti rutina 

Oni koji imaju masnu kožu, a time i akne, često veruju u jednu veliku zabludu. Naime, oni pokušavaju da vrate kožu u ravnotežu proizvodima koji isušuju, ali to ima upravo suprotan efekat. Koža čak i na dehidraciju reaguje pojačanim stvaranjem masnoće i tako podstiče razvoj bubuljica. Posebno akne zahtevaju veliku negu kako bi "lečenje" napredovalo i kako bi se sprečilo stvaranje ožiljaka. Stoga je najbolje koristiti blage proizvode.

3. Higijena prilikom nanošenja šminke

Sećate li se kada ste poslednji put očistili sunđere za šminkanje, četke i blendere? Ako je prošlo više od nedelju ili dve, miteseri i crvenilo ne bi trebalo da vas iznenade. Isto se odnosi i na peškire i jastučnice: sve što dolazi u dodir s kožom vašeg lica, vremenom skuplja bakterije i spore gljivica. 

Unsplash
 

Sunđere i četke možete očistiti nežnim šamponom ili gelom za pranje lica. Jednostavno treba da zapeni, zatim operite i ostavite da se osuši.

4. Da li ste svesni koliko puta dodirnete lice rukama?

Pokušajte da sebe pomno posmatrate na zum-sastancima, biće šokiran koliko često drži ruke na licu. Odsutno se češkamo po čelu, podupiremo glavu ispred računara ili masiramo i trljamo oči, čelo i slepoočnice: svakim dodirom prenosimo ostatke, bakterije i prljavštinu s prstiju na osetljivu kožu lica i rizikujemo kontaminaciju i infekcije. Stoga prekinite sa tom navikom ovog trenutka.

BONUS VIDEO:

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam

Izvor: 24sedam