Ovaj kuhinjski predmet nosi iste bakterije kao izmet: Velika pretnja po zdravlje

06.06.2024 | 18:17

Autor: K. B.

Redovna upotreba kuhinjskog predmeta koji stalno koristimo može biti glavni izvor infekcija

Copyright Profimedia

Pri upotrebi sunđera za pranje sudova, često se zaboravlja da on može biti glavni izvor bakterijskih infekcija u kuhinji zbog nakupljanja bakterija. Mnogi misle da je dovoljno samo isprati sunđer običnom vodom nakon upotrebe. Međutim, voda i deterdžent za sudove samo delimično uklanjaju bakterije, a ne uništavaju ih potpuno.

Naučne studije su pokazale da su u različitim delovima kuhinjskog sunđera prisutni isti mikrobi koji se nalaze i u izmetu. Neprijatan miris sunđera može biti upozorenje da je pun štetnih mikroorganizama, uključujući bakterije poput stafilokoka aureusa, E. coli i salmonele, koje mogu uzrokovati infekcije, posebno kod osoba sa slabijim imunitetom. Srećom, pravilnom higijenom sunđer može da se očisti i dezinfikuje.

Freepik
 

Preporučuje se čišćenje i dezinfekcija sunđera bar jednom nedeljno. Prvi korak je uklanjanje ostataka hrane. Zatim se sunđer potopi u rastvor soli, vruće vode i sode bikarbone i ostavi da stoji 20 minuta. Za uklanjanje neprijatnih mirisa, možete ga potopiti u mešavinu hladne vode, soli i alkoholnog sirćeta. Ako primećujete tragove buđi, dodajte nekoliko kapi eteričnog ulja čajevca u vruću vodu. Nakon ispiranja i ceđenja sunđera, ostavite ga da se osuši na vazduhu. Važno je izbegavati držanje sunđera u sudoperi jer se tamo stalno kvasi, što stvara idealno okruženje za razvoj buđi i bakterija.

BONUS VIDEO: 

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam