Napravite domaće lisnato testo za 10+ maštovitih slaniša i slatkiša koji će ukrasiti vaš praznični sto

07.01.2021 | 13:55 >> 13:13

Autor: Z. A

Ništa jednostavnije, brže i lepše

Copyright Pinterest

Lisnato testo je poslednjih godina doživelo pravi bum, za šta je sigurno zaslužan ogroman broj video-recepata koje možete da pronađete na internetu. Ali ralog popularnosti jeste to što od lisnatog testa možete da napravite bukvalno sve što vam padne na pamet – i slatko i slano – i to za 20 minuta. Pritom, lisnato testo nije ni skupo, a možete i samo da ga napravite kod kuće od samo četiri jednostavna sastojka koja sigurno već imate kod kuće.

Lisnato testo se brzo peče, a od njega možete da pravite zanimljive prasce s viršlama, tartove s jabukama ili voćem po želji, danska peciva s pudingom ili poslastičarskim žutim kremom, razne pite, korpice… A ukoliko i testo sami napravite, imaćete pregršt mogućnosti za kulinarsku zabavu.

Možda će vas i ovo zanimati

Domaće lisnato testo

Sastojci za lisnato testo po recepturi sa portala stvarukusa.rs: 1 šolja brašna, 1/4 kašičice soli, 150 g hladnog putera, 1/3 šolje (80 ml) hladne vode (mere su u šoljama od 2,5 dl)

Priprema: Pomešajte brašno i so, te narendajte hladan puter. Zatim dodajte hladnu vodu. Prvo sjedinite varjačom, pa rukama. Istresite na pobrašnjenu površinu i formirajte pravougaonik debeo 1 cm. Ispreklapajte na trećine, pa okrenite testo za četvrtinu kružnice, i tako šest-sedam puta, svaki razvaljajte oklagijom između. Umotajte u foliju, ostavite jedan sat u frižideru.

Razvucite ga što tanje, najbolje na pek-papiru malo pobrašnjenom. Izbockajte ga viljuškom, pa pecite 20 minuta na 180 stepeni. Okolo isecite okrajke prema veličini tepsije, ostatke izmrvite, pospite po kolaču, ili umešajte u fil… A možete ga i zamrznuti.

A sada počnite: možete da napravite bukvalno šta god želite od sastojaka koje imate u kući – od pužića sa cimetom do ražnjića sa fetom ili već sa čim kod želite.

Peciva od lisnatog testa

Prasići

Copyright Pinterest

Pužići sa cimetom

Copyright Pinterest

Copyright Pinterest

Voćni tart

Copyright Pinterest

Rolnice s pudingom

Copyright Pinterest

Zvezda sa čokoladom ili mermeladom

Copyright Pinterest

Copyright Pinterest

Pecivo s povrćem

Copyright Pinterest

Pletenica s puterom i lešnicima ili orasima

Copyright Pinterest

U ovom videuimate još osam jednostavnih a super ideja:

Lisnata pita sa čokoladom

 

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam