Da li perete ljusku od jajeta? Svi pravimo dve opasne greške sa ovom namirnicom

10.02.2021 | 14:55 >> 14:28

Autor: Katarina Obradović

Čak i kad ljuska deluje čisto, može biti leglo opasnih bakterija

Copyright Pixabay

Planetu delimo sa bakterijama. One se nalaze na većini hrane koju konzumiramo. Dok postoje neke koje ne škode našem zdravlju, kao i one koje termička obrada uništava, tu su i vrlo opasne i izdržljive bakterije. Sigurno znate da se na domaćim jajima može naći mnogo toga. Iako kupovna deluju čisto, to je samo optička varka.

– Kontaminirane ljuske mogu uzrokovati salmonelu. Ona živi u crevima i izmetu živine i ostaje na ljusci. Salmonela je vrlo izdržljiva – ne umire ni u suvom izmetu ni na niskim temperaturama – kažu stručnjaci iz ruskog Saveza potrošača Roskontrol.

Inače, kupovna kokošja jaja moraju izgledati čisto, to je zahtev kvaliteta koji fabrike moraju da ispune. Ljuska mora biti čista, bez mrlja od krvi, izmeta i oštećenja. Ali ono što malo ko zna jeste da se jaja ne peru pre pakovanja. A ako se operu, onda na pakovanju stoji napomena – obrađena su.

Sigurno niko od nas na to nije obratio pažnju, a važno je da znamo.

-U praksi se jaja najčešće ne peru na farmama živine. Upotreba deterdženata gotovo prepolovljuje dozvoljeni rok trajanja proizvoda – objašnjavaju u Roskontrolu.

Copyright Pixabay

Oprana jaja mogu se čuvati svega 12 dana, dok se ona koja nisu “tretirana” mogu držati u frižideru i do 90 dana. Zbog toga pranje jaja kad ih tek donesete iz prodavnice nije dobra ideja – na taj način ćete oprati zaštitni film sa površine ljuske i skratiti im život.

Ali pre nego što ih stavite na kuvanje, uvek ih operite, uprkos činjenici da izlaganje visokim temperaturama ubija gotovo sve viruse.

Ipak, kako rizik od salmonele postoji, bolje je da ne koristite jaja koja su oštećena, a onim koja su cela operite ljusku. Kada pripremate tvrdo kuvana jaja, salmonela će garantovano biti uništena.

Pored toga, stručnjaci Roskontrola podsećaju da postoji opasnost po sirova jaja ako su u blizini ili u dodiru sa drugim namirnicama u frižideru. Zbog toga se jaja, čak i u ambalaži, moraju stavljati odvojeno od hrane koju ne planirate termički da obrađujete, kao što su povrće i voće. Takođe, sto na kojem ste držali sirova jaja treba temeljno obrisati.

Pročitajte još

 

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam