Recept dana: Kumbet, turski biskvitni kolač s kremastim filom
17.03.2021 | 07:08 >> 00:20
Čokoladna polovina lopte punjena voćnim kremom
Počastite se izvanrednom turskom poslasticom u obliku polulopte, sigurno ćete uživati. Kümbet na turskom znači kupola, a ova je ispunjena voćnim kremom i zalivena čokoladom. Kolač ima bezbroj varijacija i kada je reč o punjenju, ali i kada je posredi preliv: u svim slučajevima ovo je jedna veoma fina slatka polovina lopte.
Sastojci:
Za fil
- 3 žumanca
- 1 kesica pudinga sa ukusom vanile
- 30 g kukuruznog skroba
- 600 ml mleka
- 50 g kokosa
- 150 g ananasa u konzervi
- 30 ml soka od ananasa
Za biskvit
- 4 jajeta
- 160 g prah šećera
- 40 ml ulja
- 160 g brašna
- 25 g kakaoa
- 10 g vanilin šećera
- 10 g praška za pecivo
- prstohvat soli
Za glazuru
- 100 ml slatke pavlake
- 150 g crne čokolade
- 10 g kokosa
Priprema
1. Umutite žumanca i šećer u prahu. Dodajte prosejano brašno, kakao, prašak za pecivo, vanilin šećer i ulje. Promešajte.
2. Dno kalupa prečnika 24 cm obložite pek-papirom i sipajte smesu. Pecite na 170 stepeni oko 30 minuta. Presecite biksvit na dva dela.
3. Jedan deo stavite u posudu (može za salatu) i lepo utisnite da se napravi polulopta (pogledajte u videu postupak). Premažite sokom od ananasa. Umutite žicom žumanca sa šećerom, skrobom, pudingom od vanile, vanilin šećerom i 100 ml mleka.
4. U ostatak zagrejanog mleka (500 ml) sipajte smesu sa žumancima, pa dodajte kokos i kuvajte uz konstantno mešanje dok se ne zgusne. Kada se fil ohladi (15 minuta), popunite prazninu u biskvitu. Stavite preko ananas i poklopite drugom korom. Stavite u frižider na sat vremena.
5. Slatku pavlaku i čokoladu otopite, pa prelijte kolač. Pospite kokosom.
Bon appetit!
možete da pripremite i ovo