Recept dana: Dorajaki palačinke, japanske pahuljaste bucke koje se tope u ustima
21.04.2021 | 06:08 >> 06:10
I palačinke su im kao s druge planete, ali veoma ukusne
Dorajaki (Dorayaki) palačinke su tradicionalna poslastica u Zemlji izlazećeg sunca. Reč je o manjim i debljim palačinkama koje se u Japanu jedu poput sendviča – između dva pahuljasta komada se namaže slatka pasta od azuki pasulja i tako se posluži.
Ali ako pri ruci nemate ovaj japanski delikates, poslužiće i tradicionalni namazi za palačinke poput pekmeza od višanja ili nutele.
Sastojci:
- 150 g brašna
- 110 g šećera
- 3 kašike vode ili mleka
- 2 velika jajeta
- 1 kašika meda
- 1 kašičica sode bikarbone
- biljno ulje za prženje
- namaz po želji
Priprema
1. Jaja pomešajte sa šećerom i medom i penasto umutite.
2. Sodu bikarbonu otopite u vodi ili mleku. Dobro promešajte i smesu ulijte u jaja.
3. Prosejte brašno pa ga postepeno dodajte u jaja uz mešanje dok ne dobijete glatku smesu.
4. Zagrejte tiganj s malo biljnog ulja pa dodajte smesu za palačinke – napravite krug promera do 10 centimetara.
5. Pecite palačinku sve dok se na površini ne počnu pojavljivati mehurići. Okrenite palačinku i pecite sve dok ne dobije lepu zlatnosmeđu boju s obje strane.
6. Ponovite postupak dok ne potrošite smesu.
7. Namaz po želji obilno stavite između dve palačinke, pa poslužite tople.
Bon appetit!
možete da pripremite i ovo