Recept dana: Filet lososa na pireu od avokada i belog grožđa po preporuci poznatog beogradskog kuvara
08.12.2020 | 07:08 >> 21:13
Ne znamo da li je lepše za gledanje ili degustaciju
Domaćice se često drže nekih proverenih recepata koje su već “navežbale” višegodišnjim ponavljanjima, međutim, povremeno nije loše izaći iz zone komfora i upustiti se u pravu kulinarsku avanturu. Mi danas, za tu avanturu, imamo ozbiljnu pomoć – poznatog beogradskog kuvara Miloša Grahovca, inače tvorca projekta “Clash of tastes” (Sudar ukusa). Zato i naš recept zvuči egzotično – filet lososa na pireu od avokada i belog grožđa sa sosom od redukovane limete i suvidiranim lešnikom.
Sastojci:
- 2 fileta lososa od po 75 grama
- 6 avokada
- 200 g belog grožđa
- 100 g lešnika
- limeta
- so, biber
- puter
Način pripreme:
Filete lososa staviti na gril bukvalno 3-4 minuta, pa ih premestiti u dublji tiganj ili vok u koji ste stavili puter. Lososa “kupati u puteru” da bude sočan, a ne suv.
Za pire: Staviti belo grožđe da se kuva 8 minuta, potom iscediti od vode i sipati u bovu. Izmrvite avokado, blendati zajedno, pa ispasirati zbog koštica belog grožđa – da ne bude gorko. Dodati prstohvat soli i bibera. Lešnik kuvati u vakuum kesi u šerpi u polu-dubokoj vodi na 50 stepeni Celzijusa i to sat vremena. Ovo je važno da bi lešnik ostao originalnog ukusa.
Ribu postaviti na pire, preliti limetom i dodati lešnike.
Bon appetit!
Saznaj više:
Recept dana: Argentinska čokoladna torta, treći najbolji slatkiš na svetu po izboru “Tejst atlasa”