Recept dana: Jednostavan kolač od jagoda i jogurta gotov za pola sata
04.05.2021 | 06:08 >> 18:08
Iskoristite sezonu ovog voća
Stigla je sezona jagoda i sada možemo da pustimo mašti na volji i da pripremamo brojne poslastice sa ovim voćem. Ovaj sočan kolač sa jagodama i jogurtom jednostavan je za pravljenje. A ako imate volje i vremena, možete ga doraditi s malo glazure od čokolade ili sa malo šlaga i, naravno, jagodama za dekoraciju.
Sastojci:
- 230 g brašna
- šolja šećera
- 2 dl jogurta
- 1 dl ulja
- 3 jaja
- vanilin šećer s aromom burbona
- malo ulja
- 1∕2 kesice praška za pecivo
- limunova korica
- 350 g jagoda
Način pripreme:
Penasto izmešajte žumanca sa šećerom. Zatim dodajte jogurt, ulje, brašno s praškom za pecivo i narendanu koricu limuna. Sve izmešajte i na kraju kutlačom lagano umešajte izlupani sneg od belanaca. Zagrejte rernu na 200° C.
Premažite okrugli kalup za torte maslacem i pospite brašnom. Izlijte smesu i po njoj ravnomerno posložite polovine jagoda. Pecite oko 25 minuta. Izvadite je iz rerne i ostavite u kalupu da se hladi. Nakon što se skoro ohladila, izvadite je pažljivo iz kalupa i stavite na tanjir za posluživanje.
Savet plus:
Nekoliko minuta pre vađenja pite iz kalupa možete pripremiti čokoladni preliv. Stavite maslac, komade čokolade i vodu u šerpicu, pa zagrevajte na laganoj vatri uz stalno mešanje dok se svi sastojci ne rastope. Izlijte vrući preliv po još mlakom biskvitu. Kad se ohladi na kolač možete ponegde dodati šlag i ukrasiti ga jagodama.
Bon appetit!
pročitajte još