Recept dana: Letnja kus-kus salata, savršeni spoj svežeg povrća, slane fete i medenog preliva
19.08.2024 | 07:58
Brzo se sprema, a još brže pojede
Ova letnja kus-kus salata puna je paradajza, krastavca, paprike, crvenog luka i sveže nane.
Kada je pospete sa malo feta sira po vrhu i sve to prelijte vinegretom od meda i limuna, dobili ste savršenu letnju salatu, a uz grilovanu piletinu ili ribu imaćete kompletan obrok.
Ovo je ukusno i lagano vegetarijansko jelo za uživanje tokom celog leta.
Ukus slane fete, zajedno sa slatkim i oštrim salatnim prelivom i mekanim kus-kusom, savršena su kombinacija tekstura i ukusa.
Vreme pripreme:
- Oko 30 minuta
Sastojci:
- 180 g kus-kusa
- 375 ml temeljca ili bujona
- prstohvat soli
- 1 velika seckana paprika
- 150 g čeri paradajza isečenog na pola
- 1 seckani salatni krastavac
- pola glavice seckanog crvenog luka
- šaka seckane sveže nane
- 125 grama izmrvljenog feta sira
Preliv:
- 3 kašike maslinovog ulja
- 3 kašike sirćeta
- 1 kašika meda
- 1/4 kašičice senfa
- 1 kašičica limunovog soka
- korica 1 limuna
- so i biber
Priprema:
1. U srednjem loncu pomešajte kus-kus, temeljac i so. Dovedite do ključanja, poklopite i kuvajte 10 minuta, ili dok se sva voda ne upije u kus-kus.
2. Promućkajte u tegli sve sastojke za preliv uključujući maslinovo ulje, sirće, med, senf, limunov sok, limunovu koricu, so i biber.
3. Ohlađeni kuvani kus-kus zalijte prelivom, dodajte ostale sastojke i promešajte.
Bon appetit!
BONUS VIDEO: