Postoji običan, a postoji i dižon senf: Ovo su razlike i evo kada koji treba da koristite

09.03.2023 | 14:23

Autor: Z.A.S.

Senf poboljšava ukus jelima, ali nije svejedno koji kada koristimo

Copyright Profimedia

Ukoliko ste ljubitelj senfa, onda sigurno znate da, osim što se često koristi kao prilog, senf mnogim jelima poboljšava ukus, pa se dosta koristi i u kulinarstvu.

U mnogim receptima često se pominje i dižon senf, međutim, možda niste znali da nije reč o običnom senfu, koji inače redovno kupujete u prodavnicama.

Naime, u pitanju je vrsta senfa koja potiče iz Dižona, grada u Burgundiji u Francuskoj. Ukus po kojem je ovaj senf prepoznatljiv daje mu belo vino, a još 1336. godine kralj Filip VI ga je koristio kao začin.

Međutim, ovaj senf je tek u 19. veku postao popularan. Prvobitno se pravio od sirćeta, međutim, Žon Nejžon, stanovnik Dižona, ovaj sastojak je zamenio versokom (sokom od nezrelog grožđa), 1856. godine.

Koja je razlika između dižon i običnog senfa?

Pre svega, običan senf je napravljen od semena žute gorčice u prahu, mešavine začina i sirćeta (ili čak vode). Takođe, ima i blaži ukus u odnosu na dižon, dok francuska verzija ima karakterističan ukus, pa je tako i intenzivniji i oštriji od običnog senfa.

Profimedia
 

Kako se priprema dižon?

Ova vrsta senfa se priprema od smeđeg i/ili crnog senfa i belog vina.

Koje boje je dižon?

Običan senf je jarkožute boje, dok je dižon tamniji i više vuče na oker ili smeđu.

Profimedia
 

Kada se koristi dižon, a kada običan senf?

Kada su u pitanju jela, možete da kombinujete ove dve vrste senfa, ali je uvek bolje da ih koristite u odnosu na ono što piše u receptu, jer ukoliko običan koristite za prelive ili pečenu piletinu - ukus neće biti isti, a neće dobro reagovati ni u kombinaciji sa sirćetom.

BONUS VIDEO:

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam