Nutricionisti objavili listu superhrane za 2023: Po prvi put životinjama ni traga, vodi korejski kiseli kupus, a druga je kod nas prva
25.02.2023 | 13:07
Prostudirajte dobro prvih 10 namirnica na listi
Kimči, kao i druga fermentisana hrana, zauzeo je prvo mesto na godišnjoj listi 10 najboljih supernamirnica časopisa „Pollock Communications“ i „Today's Dietitian“.
Kimchi ili kimči, tradicionalno korejsko jelo napravljeno od fermentisanog, kiselog kupusa i gočugaru (gochugaru) paste, nutricionisti su u novoj studiji proglasili jednom od 10 najboljih supernamirnica za 2023. godinu.
U godišnjem istraživanju naziva „What’s Trending in Nutrition“ ispitano je 757 registrovanih dijetetičara i nutricionista kako bi se utvrdilo koju će hranu bogatu hranjivim materijama potrošači ceniti 2023. godine.
Na prvom mestu je kimči, pa jogurt, kombuha čaj i ukiseljeno povrće, a slede semenke, borovnice, avokado, orašasti plodovi, lisnato povrće, hlorela i spirulina, zeleni čaj, žitarice i biljne vrste mleka.
Prvi put za 11 godina, otkako se sprovodi istraživanje, svih deset namirnica uklapa se u biljnu ishranu.
Dijetetičari smatraju da će, zbog rastućih životnih troškova, potrošači 2023. dati prednost zdravlju i tražiti funkcionalnu hranu koja jača imunitet i zdravlje sistema za varenje, zbog čega je fermentisana hrana zauzela prvo mesto.
Kimči je poslednjih godina postao popularan među potrošačima koji brinu o zdravlju zbog svojih probiotičkih, antioksidativnih, antimutagenih i antikancerogenih svojstava, kao i drugih zdravstvenih prednosti. Prethodna istraživanja otkrila su da bi kimči, uz drugu fermentisanu hranu, mogao pomoći u smanjenju gubitka kose i prevenciji anksioznosti kod mladih ljudi.
Bonus video: