Recept dana: Čokoladna trilogija ili triolada – torta sa tri vrste čokolade za sve koji ne priznaju poslastice bez ove namirnice
04.01.2023 | 07:08
Čokoljupci će se samo smejuljiti
Triolada ili čokoladna trilogija je raskošna torta sa tri vrste čokoladnog krema i tananim sočnim biskvitom.
Pravi se brzo i jednostavno, a ukus joj je toliko očaravajuć da sa njom ne možete da pogrešite.
Deca i ljudi koji vole čokoladne torte smeškaju se i brkom i očima dok jedu ovo slojevito zadovoljstvo.
Vreme pripreme:
- oko 60 minuta
Sastojci
Za koru
- 3 jaja
- 3 kašike šećera
- 2 kašike ulja
- 3 kašike brašna
- 1 kašičica praška za pecivo
- 1 kašika kakaoa
- 1/2 bočice ekstrakta ruma (ne mora)
Za beli fil
- 250 g bele čokolade
- 125 ml slatke pavlake
- 1 želatin
- 275 ml slatke pavlake
Za mlečni deo
- 200 g mlečne čokolade
- 125 ml pavlake za šlag
- 1 želatin
- 175 ml slatke pavlake
Za tamni deo
- 200 g crne čokolade
- 125 ml pavlake za šlag
- 1 list želatina
- 125 ml slatke pavlake
Za sirup za koru
- 50 g šećera
- 50 ml vode
- 1/2 bočice ekstrakta ruma (opciono)
Priprema:
1. Umutite belanca sa tri kašike šećera. Pomešajte žumanca sa uljem i rumom, te sipajte ovu smesu preko belanaca i mešajte varjačom. Pomešajte brašno sa praškom za pecivo i kakaom i umešajte lagano u prethodnu smesu. Pecite koru na 180 stepeni oko 25 minuta. Ostavite da se skroz ohladi pa je zalijte sirupom koji pravite tako što pomešate šećer i vodu i stavite da provri, sklonite sa vatre i dodate rum.
2. Sva tri fila se prave na isti način, samo svakom dodajete drugu čokoladu.
Pomešajte prvo 125 ml slatke pavlake sa izlomljenom čokoladom i zagrevajte da se otopi, a da ne proključa. Ostavite da se potpuno ohladi. Razmutite želatin sa 40 ml vode i ostavite da odstoji 10 minuta. Kada odstoji polako ga zagrevajte da se skoz otopi, a da ne provri. Prohladite ga i umutite ostatak slatke pavlake i uzmite dve kašike pavlake i dodajte želatinu pa izmešajte da se sjedini.
Tu smesu istresite u čokoladni deo krema i izmešajte, pa onda sve zajedno istresite u umućenu slatku pavlaku.
3. Preko kore u kalupu nanesite najpre najtamniji fil, a potom mlečni i zatim beli. Ostavite tortu da se stegne, a zatim je dekorišite glazurom od čokolade, krupno rendanom čokoladom ili već kako vam drago.
Bon appetit!
Bonus video