Čuveni kuvar tvrdi: Ako jaja držite u frižideru, pravite ogromnu grešku, a evo i zbog čega
02.12.2022 | 13:48
Prema njegovim rečima, jaja "upijaju" miris i ukus druge hrane iz frižidera, a to može da utiče na njihov ukus
Gde držite jaja? Kladimo se da je vaš odgovor "u frižideru". Međutim, sudeći po popularnom britanskom kuvaru, Džejmsu Martinu, to je potpuno pogrešno.
Naime, on smatra da jaja nikako ne bi trebalo da čuvamo u frižideru jer ovakav način čuvanja, prema njegovim rečima, utiče na njihov ukus.
- Razlog je to što jaja "upijaju" miris pa i ukus druge hrane u frižideru, što može da utiče na njihov ukus - objasnio je.
Ukoliko niste znali, ljuska od jaja je prozirna, pa lako može da "pokupi" druge mirise, pa ovaj kuvar to, kako sam kaže, u svom restoranu često iskoristi kako bi poboljšao omlet.
- Kada imam, na primer, tartufe, stavim ih u posudu sa pirinčem i na vrh stavim jaja pa sve poklopim providnom folijom i ostavim preko noći. Kad ujutro razbijem ta jaja koja su stajala pored tartufa i samo s njima napravim kajganu, ona će imati ukus kao da je napravljena s tartufima - rekao je Džejms.
Gde je najbolje držati jaja?
Prema Agenciji za standarde hrane, jaja je ipak najbolje držati u frižideru, ali, ako prema savetu ovog kuvara, to želite da izbegnete, bitno je da ih držite na nekom hladnom i suvom mestu, u hladnijoj prostoriji u kojoj se temperatura ne menja naglo.
BONUS VIDEO: