Recept dana: Posna reform torta biće jednako ukusna kao i kraljica svih domaćih torti ako zamenite jaja i mleko ovim sastojcima
25.11.2022 | 06:49
Iako treba da se suszdržavate od mrsne hrane, to ne znači da ne možete da jedete dobre torte
Uskoro, tačnije 28. novembra, počinje božićni post, pa sve slave koje padaju u decembru biće posne, a tada vam se smanjuje broj torti koje možete da pravite.
Iako ne bi valjalo da jedete određene sastojke, to ne znači da ne možete da uživate u slanim i slatkim đakonijama ako jaja zamenite medom, a obično mleko sojinim mlekom.
Danas ima mnogo recepta za posne kolače i torte koje se ni po čemu ne razlikuju od mrsnih - zapravo nikada nije bilo više posnih torti, a mi predlažemo da isprobate kakvog je ukusa najpopularnija srpska torta - reform torta ili reforma - samo u posnoj verziji.
Sigurni smo da ćete biti oduševljeni, toliko da ćete posnu tortu praviti i kad mrsite.
Vreme pripreme:
- oko 60 minuta
Sastojci:
Za kore
- 250 g oraha
- 250 g šećera
- 150 ml kisele vode
- 100 g čokolade za kuvanje
- 150 g meda
- 17,5 kašika brašna
- 3 vanilin šećera
- 1 kašičica praška za pecivo
- 150 ml ulja
Za fil
- 350 g mlevenih oraha
- 350 g šećera
- 150 g posnog margarina
- 100 g čokolade za kuvanje
- 2 kesice vanilin šećera
- 2 kesice pudinga od čokolade (bez kuvanja)
- 400 ml sojinog ili bademovog mleka
Za dekoraciju
- 100 g oraha
- čokolada za kuvanje
Priprema
1. Za koru pomešajte 250 g oraha, med, 250 g šećera, kiselu vodu, 3 štangle čokolade koju ste prethodno otopili na pari, 3 vanilin šećera, ulje, brašno i kašičicu praška za pecivo. Dobro sjedinite sastojke i sipajte u pleh koji ste obložili pek-papirom. Pecite na 180 stepeni oko 20 minuta.
2. Za fil pomešajte 350 g šećera s vodom, pa kratko kuvajte. Dodajte 350 g mlevenih oraha i tri štangle čokolade koju ste prethodno otopili na pari. Kada se skuva, sklonite sa šporeta, pa kada se ohladi, dodajte mu umućeni margarin i sve dobro sjedinite mikserom.
Puding umutite sa hladnim sojinim mlekom i vanilin šećerom (2 kesice) i dodajte u fil, pa sjedinite mikserom.
3. Ređajte tortu na sledeći način: koru isecite na tri dela - horizontalnoi ili vertikalno, pa svaki bogato nafilujte, prekrijte drugom korom, pa filom i trećom korom, a onda premažite celu tortu. Ukrasite mlevenim orasima ili rendanom čokoladom - po želji.
Ostavite da odstoji 48 sati pre služenja.
Bon appetit!
Bonus video: